Karbon emisyon muhasebesi ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Carbon emission accounting and applicability in Turkey
  1. Tez No: 325320
  2. Yazar: MEHTAP KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.KEMALETTİN ÇONKAR, DOÇ. DR. CEMAL ELİTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Karbon Ticareti, Karbon Piyasası, Karbon Emisyon Muhasebesi, Faaliyete Dayalı Maliyetleme, Climate Change, Carbon Trading, Carbon Markets, CarbonEmission Accounting, Activity Based Costing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Son yıllarda dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli çevre sorunu olan iklimdeğişikliğinin en büyük nedeni, sera gazı salınımındaki hızlı artıştır. İnsan faaliyetlerisonucunda dünya ikliminde meydana gelen bu değişiklikle baş edebilmek içinuluslararası bağlayıcılığı bulunan bir sözleşmeye ihtiyaç duyulmuştur. 2005 yılındaKyoto Protokolü'nün yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayan süreçte, taraflarkendilerine verilen hedefleri yerine getirebilmek için karbon piyasalarında faaliyetgöstermeye başlamışlardır. Buna bağlı olarak işletmelerin atmosfere saldıklarıemisyonları kayıt altına alarak muhasebeleştirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. ?Karbonemisyon muhasebesi? olarak adlandırdığımız bu yeni muhasebe alanı; atmosferesalınan sera gazlarının karbon ayak izlerinin hesaplanması, takip edilmesi, kayıtaltına alınması ve raporlanmasının yanı sıra işletmeye olan maliyetlerininhesaplanması gibi işlemleri içermektedir. Bu tezde Türkiye'de henüz uygulamayageçmemiş olan karbon emisyon muhasebesi hakkında örnek bir uygulamaya yerverilerek Türkiye'de uygulanabilirliği konusunda bir öneri sunulmuştur. Bu tezinTürkçe literatürde önemli bir boşluğu dolduracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The biggest reason for climate change, which is the biggest environmentproblem world is facing these days, is the rapid increase in greenhouse gas emission.An internationally binding agreement is required to deal with this change occurringin the world climate as a result of human activities. In this process that began in 2005with the entry into force of the Kyoto Protocol, the parties have started to takeactions in carbon market to meet the targets they are committed to. In this respect,the businesses need of recording and accounting of gas emissions is emerged. Thisnew accounting field named as ?Carbon Emission Accounting?, includes a range ofprocesses such as calculation of carbon foot prints of greenhouse gasses emissionsinto atmosphere, tracking, recording and reporting as well as calculation of its cost tobusinesses. In this thesis, a proposal has been put forward about the applicability ofcarbon emission accounting, which still hasn?t been implemented in Turkey, byexemplifying a sample implementation. It is anticipated that this thesis fills a largegap in Turkish literature.