Yenidoğan bebeklerde patent duktus arteriozusun tanısı için karina açısı ölçümleri
Carina angle measurements for diagnosis of patent ductus arteriozus in newborn infants
- Tez No: 325344
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: PDA, Karina açısı değeri, Prematürite, Ekokardiografi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Duktus Arteriosus'a (PDA) yatak başında tanı konulması, özellikle hâlihazırda ekokardiyografi çekme imkânının olmadığı durumlarda önemini korumaya devam etmektedir. Bu çalışmamızın amacı; bir akciğer grafisindegörülen,sol ana bronkusun çıktığı yerde genişlemiş olan Karina Açısının (KA) muhtemel bir PDA varlığını destekleyip desteklemediğini değerlendirmekti. Klinik ve ekokardiyografik olarak PDA tanısı almış olup, hemodinamik olarak anlamlı olan ve 37 hafta altındaki 69 infantdan çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubundaki 40 infant retrospektif, 20 infant prospektif olarak incelendi. Kontrol grubu 60 vakadan oluşturuldu. 69 PDA'lı ve 60'ında herhangi bir duktus bulgusu olmayan infantta, her iki ana bronş arasındaki açının karina seviyesinde ölçülmesi suretiyle sol bronkusun yerleşimi değerlendirildi.Her iki gurup karşılaştırıldığında; PDA grubunda anlamlı derecede bir Karina Açısı (KA2) genişlemesi mevcuttu, bu grupta çeyrek değer genişliği (IQR) 69-108 º, ortanca değer (median) 89º ve ortalama değer (mean) 87.26 º (± 7.01 º) iken kontrol gurubunda bu değerler sırasıyla 57-89º, 66.5º ve 67.4º (± 7.33º) idi (P < 0.001). Cut-off noktası 73.5 º olarak kabul edildiğinde, en yüksek sensitivite (%97) ve spesifite (%55) değerini ifade etmektedir. Biz, artmış olan KA değeri ile PDA'nın ortaya çıkışı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit ettik (P< 0.01). PDA yokken olan karina açısı (KA1) çeyrek değer genişliği (IQR) 58-85 º, ortanca değer (median) 73 º ve ortalama değer (mean) 72,2 º (± 4.9 º), PDA saptandağında çeyrek değer genişliği (IQR) 69-108 º, ortanca değer (median) 89º ve ortalama değer (mean) 87.2 º (±7.01 º) , PDA kapandığında bu değerler sırasıyla 63-88º, 74.5 º ve 74.7º (± 6.4 º) idi (P< 0.001). PDA' rezolüsyonundan sonra KA'da meydana gelen değişiklikleri de inceledik. DA'nın patent durumdayken ölçülen 87.2 º (± 7 º) değeri ile karşılaştırıldığında, KA'nın 74.7 º (± 6.4 º) değerine gerilediği görüldü (P< 0.001).Biz, olası bir PDA varlığının göğüs grafisinde KA genişlemesi şeklinde ortaya çıkma ihtimalinin arttığını ortaya koyduk. Benzer şekilde, KA'nın 73.5 º'den daha dar olması %93 NPD (Negatif prediktif değer) ihtimali ile PDA tanısını ekarte etmektedir. PDA tanısının konmasında; KA değeri, güvenilir kolay ulaşılabilen ve bir araçtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate whether a broaned CA supports a posible existence of PDA seen in a chest X-ray in the spot where left main bronchus is revealed, or not. Diagnosing of PDA as clinic and echocardiographic and being meaningful as hemodynamic, a group of study was formed from 69 infants under 37 weeks. 40 infants retrospectives were analyzed as 20 infantprospectives in the group of study. The group of control was formed from 60 cases. In the infant, 69 of its were with PDA and 60 its had no diagnosis of duktus ,fitting of the left bronchus was analyzed by measuring the aspect between the main bronches in the level of Carina.When two groups are compared, there is a meaningful extension of KA2 in the group of PDA.