Eisenmenger sendromu olan çocuk hastalarda asimetrik dimetilarjinin, Hs-CRP ve NT-ProBNP düzeylerinin değerlendirilmesi
Asymmetric dimethylarginine, Hs-CRP and NT-ProBNP levels evalulation in pediatric patients with eisenmenger syndrome
  1. Tez No: 325345
  2. Yazar: CAN EBİRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ADMA, NT-proBNP, Hs-CRP, Eisenmenger syndrome, ADMA, NT-proBNP, Hs-CRP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Eisenmenger Sendromu (ES); artmış pulmoner vasküler direnç ve sistemik-pulmoner dolaşım bağlantısı aracılığıyla kanın kalbin sağından soluna şantıyla karakterize bir klinik durumdur. Tanı konulduğu anda geri dönüşümsüz olan bu hastalığın tanı ve takibinde çeşitli prognostik faktörlere ihtiyaç duyulmuştur. Kardiyovasküler hastalıkların gelişiminde rol oynayan risk faktörleri bulunan kişilerde asimetrik dimetilarjinin (ADMA) düzeyleri yüksek bulunmuştur. Son yıllarda kardiyovaskuler sistemin çesitli patolojilerinde prognostik olarak natriuretik peptidler (NT-proBNP) ve high sensitif C-reaktif protein (Hs-CRP) düzeylerinin ölçümüne dayalı araştırma çalışmaları da giderek artmaktadır.Bu tez çalışmasında yaşları 3?18 yaş arasında değişen toplam 20 Eisenmneger sendromu olan hasta ve kontrol grubu olarak herhangi bir kronik hastalığı olmadığı bilinen, fizik muayene ve laboratuvar bulguları bakımından sağlıklı 21 çocuk dahil edilerek serum asimetrik dimetilarjinin, Hs-CRP ve NT-proBNP düzeyleri incelendi.Yaş ortalama olarak hasta grubunda 9,35 ± 4,76 yıl, kontrol grubunda 9,76 ± 2,68; ADMA ortalama olarak hasta grubunda 1,94 ± 2,18 µM, kontrol grubunda 1,10 ± 0,81 µM; NT-proBNP ortalama olarak hasta grubunda 864,18 ± 3072,34 pg/ml, kontrol grubunda 26,41 ± 80,33 pg/ml; Hs-CRP ortalama olarak hasta grubunda 4,06 ± 2,27 mg/l, kontrol grubunda 3,34 ± 1,08 mg/l olarak bulundu.Hasta ve kontrol grupları arasında yaş açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). NT-proBNP değerleri hasta grupta sağlıklı kontrollere göre anlamlı yüksek bulunurken (p0.05).Bu sonuçlar literatür ışığında kronik hipoksi ile ilişkilendirilmiştir. NT-proBNP özellikle hasta grubunda anlamlı olarak yüksek bulunduğu için bu sonuç net olarak görülmekteyken ADMA ve Hs-CRP için daha fazla çalışma ve daha fazla hastaya ihtiyaç olduğu görülmüştür. Gelecekte ES'nin klinik yönetiminde ADMA, NT-proBNP ve Hs-CRP'nin mevcut stratejileri değiştirebileceği ancak bu parametrelerin tanı ve tedavi yönetimi sırasında yol gösterici olarak kullanılabilmeleri için daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Eisenmenger's syndrome is a clinical syndrome characterized by elevated pulmonary vascular resistance and by the presence of a communication between the two circulations with right-to-left shunting. It is irreversible at the time of diagnosis. Therefore, several prognostic factors are needed for diagnosis and monitoring of these patients. In people who have risk factors for development of cardiovascular disease asymmetric dimethylarginine (ADMA) levels is high.In recent years, research studies that based on the measurement of natriuretic peptides and high sensitive C-reactive protein levels in various pathologies of the cardiovascular system are increasing.This study that includes 20 patients with Eisenmenger syndrome that their ages were from 3 to 18 years and 21 healty children known as a control group who have without any chronic disease, and normal physical examination and laboratory findings. Their serum ADMA, Hs-CRP and NT-proBNP levels were analyzed.The average age was 9,35 ± 4,76 in the case group, 9,76 ± 2,68 in the control group; the average level of ADMA was 1,94 ± 2,18 µM in case group, 1,10 ± 0,81 µM in the control group; the average level of NT-proBNP was 864,18 ± 3072,34 pg/ml in case group, 26,41 ± 80,33 pg/ml in the control group; the average level of Hs-CRP was 4,06 ± 2,27 mg/l in the case group, 3,34 ± 1,08 mg/l in the control group.There was no significant difference in age between the patient and control groups (p>0,05). NT-proBNP was found significantly higher in the case group than control group (p0,05)This result is associated with hypoxia in the literature. This result is clear for NT-proBNP that was significantly higher in the patients with Eisenmenger syndrome. But much more studies and patients are needed for ADMA and Hs-CRP. In the future,in the clinical management of Eisenmneger syndrome; ADMA, NT-proBNP and Hs-CRP will be able to modify existing strategies, but much more studies are needed for these parameters can be used as a guide during diagnostic and therapeutic interventions.