Yoğun bakım ünitelerinde metisiline dirençli Stafilococcus aureus kolonizasyonu ve enfeksiyonu için risk faktörleri
Risk factors for meticiline resistance Stafilococcus aureus colonization and infection in intensive care units
- Tez No: 325347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KASIM KARAHOCAGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, Kolonizasyon, MRSA, Yoğun Bakım Ünitesi, Colonization, Infection, Intensive care unit, MRSA
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma HastanesiYBÜ'lerinde MRSA kolonizasyonu ve enfeksiyonu için risk faktörlerini belirlenmesi veizole edilen suşların bazı antibiyotiklere direnç durumunun ortaya konulmasıamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Ocak 2011-Ocak 2012 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi TıpFakültesi Araştırma Hastanesi YBÜ'lerinde yatırılan bütün hastalar MRSA ilekolonizasyon ve enfeksiyon gelişimi açısından değerlendirildi. MRSA taraması için burun,koltuk altı ve kasıktan alınan sürüntü örnekleri hasta başında MRSA kromojenik agaraekildi. Besiyerleri 18-24 saat boyunca 37°C'de inkübe edildikten sonra kromojenikagardan alınan mavimsi yeşil koloniler şüpheli olarak değerlendirildi. Şüpheli suşlarınidentifikasyon ve antibiyotik duyarlılık testlerinde BD Phoenix otomatize mikrobiyolojisisteminden (Becton Dickinson, U.S.A.) yararlanıldı. MRSA suşlarının Oxacillin E-test ilemetisilin direnci doğrulandı. Ayrıca izole edilen suşların vankomisin, daptomisin velinezolide karşı duyarlılıkları E-test ile araştırıldı.Bulgular: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi YBÜ'lerindetoplam 392 yatan hasta değerlendirildi ve 21 (%5.35) hastada MRSA ile kolonizasyon, 13(%3.3) hastada MRSA ile enfeksiyon tespit edildi. MRSA izole edilen 21 olgunun 13'ünde(%61.9) sadece burunda, 4'ünde (%19) sadece kasıkta, 2'sinde (9.5) sadece koltuk altı ve2'sinde (%9.5) ise hem koltuk altı hem de kasıkta kolonizasyon tespit edildi.Dekolonizasyon için buruna mupirosin, koltuk altı ve kasık bölgesine klorhegzidinuygulandı.Yapılan dekolonizasyon işlemlerine rağmen 21 kolonizasyon gelişen olgunun13'ünde (%61.9) MRSA enfeksiyonu gelişti. 21 olgunun YBÜ'de gelişen MRSAkolonizasyonu için altta yatan hastalıklar değerlendirildiğinde immunsüpresyon, cerrahioperasyon, cerrahi yara/deri lezyonu ve diabetes mellitus istatistiksel olarak anlamlıderecede yüksek bulunmuştur. YBÜ'de MRSA ile kolonizasyonun değerlendirildiği tekdegişkenli analiz de ise; yaş, APACHE-II, YBÜ'de yatış süresi, antibiyotik kullanımı,santral venöz kateter, nazogastrik kateter, üriner kateter, trakeostomi ve cerrahi drenajistatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İzole edilen tüm suşlar BD Phoenix otomatizemikrobiyoloji sistemi ile vankomisin, teikoplanin, daptomisin, linezolid vekinupristin/dalfopristine duyarlı olduğu saptandı. Ayrıca suşların vankomisin, daptomisinve linezolid duyarlılıkları E-test yöntemi ile araştırıldı. İzole edilen MRSA suşlarınınMİK50, MİK90 ve MİK aralığı sırası ile vankomisin için; 2 ?g/ml, 2 ?g/ml ve 1-4 ?g/ml,daptomisin için; 0.50 ?g/ml, 1.5 ?g/ml ve 0.19-1.5 ?g/ml ve linezolid için 0.50 ?g/ml, 1?g/ml ve 0.38-1 ?g/ml aralığında bulundu.Sonuçlar: Son yıllarda MRSA ile oluşan enfeksiyon sıklığında bir azalmaya paralel olarakbizim çalışmamızda da MRSA ile kolonizasyon ve enfeksiyon oranları düşük bulunmuştur(%5.35, % 3.3). YBÜ'de gelişen MRSA kolonizasyonu ve enfeksiyonu içinimmunsüpresyon, cerrahi operasyon, cerrahi yara/deri lezyonu ve diabetes mellitus gibialtta yatan hastalıklar ve yaş, APACHE-II, YBÜ'de yatış süresi, antibiyotik kullanımı,santral venöz kateter, nazogastrik kateter, üriner kateter, trakeostomi ve cerrahi drenaj riskfaktörü olarak tespit edilmiştir.Her hastanenin MRSA'ya karşı sürveyans çalışması yürütmesi kendi yerelverilerini oluşturarak MRSA kolonizasyonu ve enfeksiyon için risk faktörlerini belirlemesiaçısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim of study: In this study, Yüzüncü Yıl University Medical Faculty Research Hospital inICUs to determine risk factors for MRSA colonization and infection, and aimed to find outthe status of isolates resistant to some antibiotics.Materials and methods: Between January 2011-January 2012 Yüzüncü Yıl UniversityMedical Faculty Research Hospital, all patients admitted to ICUs for MRSA colonizationand infection were evaluated. Screened for MRSA for the nose, axilla and groin swabsamples were taken from chromogenic MRSA agar were inoculated at the bedside. Platesare incubated 18-24 hours at 37 ° C and then the bluish-green colonies on chromogenicagar was assessed as suspicious. Identification and antibiotic susceptibility testing ofstrains suspected was utilized from BD Phoenix automated microbiology system (BectonDickinson, USA). Methicillin resistance in MRSA strains was confirmed by Oxacillin Etests.In addition, isolates to vancomycin, daptomycin and linezolid susceptibility weremeasured using E-test.Results: In the Yüzüncü Yıl University Medical Faculty Research Hospital ICUs a total of392 inpatients were evaluated and 21 (5:35%) patients with MRSA colonization, 13(3.3%) patients with MRSA infection were identified. MRSA isolated in 13 of 21 patients(61.9%) only in the nose, 4 (19%) only in the groin, and 2 (9.5), only in the armpits, and 2patients (9.5%) in the armpits and groin and colonization was determined. Fordecolonization, mupirocin applied to the nose, chlorhexidine applied to the armpits andpubic area. Despite the decolonization processes of colonized with MRSA in 13 of 21patients (61.9%) developed MRSA infection. 21 patients developed MRSA colonization inthe ICU were evaluated for the underlying diseases, immunosuppression, surgicaloperation, surgical wound / skin lesions and diabetes mellitus were significantly higher.With MRSA colonization in the univariate analysis were evaluated in the ICU, age,APACHE II, ICU length of stay, antibiotic use, central venous catheters, nasogastriccatheter, urinary catheter, tracheostomy, and surgical drainage was found to be statisticallysignificant. With the BD Phoenix automated microbiology system isolated from all strainsto vancomycin, teicoplanin, daptomycin, linezolid and Quinupristin/dalfopristin was foundto be sensitive. In addition, strains, vancomycin, daptomycin and linezolid susceptibilitieswere measured using E-test method. The isolated MRSA strains, MIC50, MIC90 and MICrange for vancomycin, respectively, 2 ?g/ml, 2 ?g/ml ve 1-4 ?g/ml, for daptomycin, 0.50?g/ml, 1.5 ?g/ml ve 0.19-1.5 ?g/ml , and for linezolid 0.5 ?g/ml, 1 ?g/ml ve 0.38-1 ?g/mlfound in the range.conclusion: In recent years, in parallel with a decrease in the frequency of infectionscaused by MRSA, the MRSA colonization and infection rates in our study was low (%5.35, 3.3%). Developing in the ICU for MRSA colonization and infection,immunosuppression, surgical operation, surgical wound / skin lesion and underlyingdiseases such as diabetes mellitus and age, APACHE II, ICU length of stay, antibiotic use,central venous catheters, nasogastric catheter, urinary catheter, tracheostomy, and surgicaldrainage has been identified as a risk factorEach hospital's conduct against MRSA surveillance study, by creating their ownlocal data is important to identify risk factors for MRSA colonization and infection.