Tavşan diz eklemine enjekte edilen levobupivakainin eklem kıkırdak dokusundaki histopatolojik ve kandaki biyokimyasal etkilerinin araştırılması
The effects of levobupicaine, which is intraarticularly injected to the rabbit knee joint, on the rabbit knee cartilage and biochemical parameters in the blood
- Tez No: 325376
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA BERRA SARITAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: tavşan, levobupivakain, intraartiküler, rabbit, levobupivacaine, intraarticular
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Biz bu çalışmada, intraartiküler olarak tavşan eklemine enjekte edilen levobupivakainin tavşan eklem kıkırdağına olan etkilerini ve kanda yol açtığı biyokimyasal parametre değişiklikleri araştırmayı amaçladık.Çalışmaya sağlık kontrolünden geçirilmiş, 3-4 aylık ve 3-4 kg' yi geçmeyen 24 adet Yeni Zellanda tavşanı dahil edildi. İlk gün, tüm tavşanlardan biyokimyasal parametreler için giriş kanı alındı ve sonra tavşanlar rastgele 9 adet K (kontrol grubu, n=9) ve 15 adet L (levobupivakain grubu, n=15) grupları olarak ikiye ayrıldı. K grubundaki tavşanların sağ diz eklemlerine insülin enjektörü ile 0,25 ml serum fizyolojik sol diz eklemlerine ise 0,50 ml serum fizyolojik enjekte edildi. L grubundaki tavşanların sağ dizlerine 0.25 ml (1,25 mg) levobupivakain, sol diz eklemlerine ise 0.50 ml (2,5 mg) levobupivakain insülin enjektörü ile enjekte edildi. Sonra K grubu rastgele K1, K2 ve K3 olarak rastgele 3'erli 3 gruba ve L grubu da L1, L2 ve L3 olarak rastgele 5'erli 3 gruba ayrıldı. 1. gün K1ve L1 gruplarından, 2. Gün K2 ve L2 gruplarından, 10. gün de, K3 ve L3 gruplarından histopatolojik inceleme için doku örnekleri ve biyokimyasal parametreler için venöz kan örnekleri alındı. Doku örnekleri, 2 ayrı patolog tarafından incelendi ve dokulardaki histopatolojik değişiklikler semikantitatif yöntemle sınıflandırıldı. Tüm kan örnekleri eksi18 santgrad derecede saklandı ve daha sonra tüm kan örneklerinde, tavşan-IL1, tavşan-TNF-alfa tavşan-CRP ve tavşan-IL6 çalışıldı.K ve L gruplarının tamamında hem aynı gruptaki tavşanların sağ ve sol eklem sonuçlarının karşılaştırılmasında hem de kontrol grupları ile levobupivakain gruplarının sonuçlarının karşılaştırılması sonucunda eklem doku yıkımlanması açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Biyokimyasal parametrelerde ise anlamlı yükseklikler genellikle kontrol gruplarındaydı.Sonuç olarak çalışmamızda; levobupivakainin tavşan eklem kıkırdağında istatistiksel olarak anlamlı histopatolojik değişiklik yapmadığı sonucuna vardık. Biyokimyasal parametrelerdeki yükselmeler de genellikle kontrol gruplarındaydı. Yükselmelerin levobupivakaine bağlı olmadığını düşünmekteyiz. İntraartiküler levobupikainin insanlarda, eklem cerrahilerinden sonra postoperatif analjezi için kullanılan zararsız bir alternatif olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the effects of levobupicaine, which is intraarticularly injected to the rabbit knee joint, on the rabbit knee cartilage and biochemical parameters in the blood.24 new zelland rabbits, made health control, 3-4 months old, 3-4 kg, were included in the study. First day blood samples have been taken from all rabbits and then the rabbits divided in to the two groups randomly, named K (Control group, n=9 ) and L (Levobupivacaine group, n=15). In group K, 0,25 ml saline to the right knee joints and 0,50 ml saline to the left knee joint was injected intraarticularly by the insuline injector. In group L, 0,25 ml (1,25 mg) levobupivacain to the right knee joint and 0,50 ml (2,5 mg) levobupivacain to the left knee joint was injected intraarticularly by the insuline injector. Later, group K divided into three groups of threes named K1, K2 and K3 and grup L divided into three groups of fives named L1, L2 and L3 randomly. The first day from K1 and L1, the second day from K2 and L2, the 10th day from K3 and L3, tisue samples were taken for histopathologic evaluation and venous blood samples were collected for biochemical parameters. Tissue samples were examined by two pathologists and histopathological changes in tissues were classified with semiquantitative method. All blood samples were kept in - 18 degrees celsius. Rabbit-IL1, rabbit-TNF-alpha, rabbit-IL6 and rabbit-CRP were studied from all blood samples.There were no significant differences about cartilage degradation between right and left knee results in the same groups, also in the control and the levobupivacaine groups (p>0.05). Significant elevations in biochemical parameters usually were in the control groups.As a result, in our study, we concluded that levobupivacaine dosen?t make statistically significant histopathological changes in rabbit articular cartilage. The increases of biochemical parameters were generally in conrol groups. We conluded that the increases of biochemical parameters were not because of levobupivacaine. We think that intaarticular levobupivacaine may be an harmless alternative for postoperative analgesia after the joint operations.