Pterjiumlu olgularda preoperatif ve postoperatif korneal değişikliklerin değerlendirilmesi
Analysis the corneal changes of before and after pterygium surgery
- Tez No: 325375
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET PEKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pterjium, Kornea Topografisi, Pterjium Cerrahisi, Astigmatizma, Pterygium, Corneal Topography, Pterygium surgery, Astigmatism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma pterjium cerrahisinin kornea topografisi üzerine etkilerini vecerrahiden sonra bu parametrelerdeki değişiklikleri değerlendirmek amacıyla yapıldı.Çalışmamıza 15 Şubat 2011 -12 Kasım 2011 tarihleri arasında Necmettin ErbakanÜniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na (AD) başvuranprimer pterjium tanısı konulan kadın hastaların yaş ortalaması 60.5±13 (40-80) yıl,erkek hastaların yaş ortalaması ise 50.7±14.7 (18-86) yıl olarak değişmekteydi.Hastaların 20'si (%50) kadın, 20'si (%50) erkek olmak üzere toplam 40 hastanın 40gözü çalışmaya dahil edildi. Geçirilmiş oküler travma veya cerrahi, kornea skarı,keratokonus, kuru göz, kontakt lens kullanımı gibi kornea topografisini etkileyebileceközelliklere sahip olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastalara eksizyonel pterjium cerrahisisonrası primer konjonktival kapama veya limbal konjonktival otogreft operasyonlarıuygulandı.Olguların ortalama topografik astigmatizma değerleri preoperatif -5.1± 7.37 Diken, postoperatif 1. ayda -1.56± -1.45 D, postoperatif 3. ayda ise -1.54± -1.35 Dolarak saptandı. Ameliyat sonrası topografik astigmatizma düzeyinin preoperatifdüzeye göre anlamlı derecede azaldığı tespit edildi. ( P=0.038).Olguların ortalama topografik kornea ön yüzey vertikal eğri değerleri (Rv)preoperatif 7.44±0.63 mm, postoperatif 1. ayda 7.52±0.6 mm, postoperatif 3. ayda7.51±0.4 mm olarak saptandı. Ameliyat sonrası 1. ve 3. ayda topografik düzeyinpreoperatif düzeye göre anlamlı olarak arttığı saptandı (P= 0.03).Olguların ortalama preoperatif topografik santral kornea kalınlığı 564.7±68.5mikron olup postoperatif 1. ayda 559±62.82 mikron, postoperatif 3. ayda 560±55.45mikron olarak saptandı. Ortalama preoperatif topografik nazal kornea kalınlığı613.±92.03 mikron olup postoperatif 1.ayda 590±72.78 mikron, postoperatif 3. ayda592±65.2 mikron olarak saptandı. Ameliyat sonrası korneal kalınlıkta topografikolarak santral ve nazal kadranlarda belirgin incelme saptandı.Kornea arka yüzey vertikal eğri, horizontal eğri, median değerler veastigmatizma parametrelerinde topografik olarak istatistiksel olarak anlamlı farkgözlenmedi (P>0.05). Preoperatif aberasyon ve ekzantrisite ile postoperatif değerlerarasında anlamlı farklılık gözlenmedi.Pterjium cerrahisinden sonra kornea kırıcılığında artma, astigmatizmadaazalma ve kornea kalınlığında azalma olmaktadır. Kornea topografik arka yüzeydeğerlerinde, aberasyon ve ekzantrisitede belirgin değişiklik olmamaktadır. Korneatopografik değerlerinde postoperatif 1. ve 3. ay arasında minimal fark olmasına karşınistatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilememiştir. Kornea topografik değerleripostoperatif 3. ayda stabilize olmaktadır. Bu nedenle pterjiumu olup katarakt veyarefraktif cerrahi planlanan hastalara, öncelikle pterjium cerrahisi yapılıp postoperatif3. ayda korneanın refraktif komponentleri stabilize olduktan sonra diğer cerrahilerinplanlanması uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
This study performed to assess the affects of pterygium surgery on cornealastigmatism, corneal refractive power, corneal topography and postoperativechanges of these parameters. 40 eyes of 20 (%50) female and 20 (%50) male total40 patients were included to this study. The diagnosis of patients were only primerpterygium. We didn?t include the eyes that had ocular trauma or surgery, cornealscatris, keratoconus, dry eye, contact lens wearing anamnesis. Because theseconditions can effect the corneal topography. After exisional pterygium surgery,primer conjonctival or conjonctival otogreft covering were used.Topographic astigmatisms were determineted that -5.1± 7.37 Dpreoperatively, -1.56± -1.45 D postoperatively first month, -1.54± -1.35 Dpostoperatively third month . There was a statistically significant decrease onpostoperative astigmatism according to preoperative astigmatism (P=0.038).Topographic anterior corneal vertical curve were determineted that 7.44±0.63mm preoperatively, 7.52±0.6 mm postoperatively first month, 7.51±0.4 mmpostoperatively third month. There was a statistically significant increase onpostoperative anterior corneal vertical curve according to preoperative anteriorcorneal vertical curve (P= 0.03).Topographic central corneal thickness were determineted that 564.7±68.5micron preoperatively, 559±62.82 micron postoperatively first month, 560±55.45micron postoperatively third month. Topographic nasal corneal thickness weredetermineted that 613.±92.03 micron preoperatively, 590.±72.78 micronpostoperatively first month, 592±65.2 micron postoperatively third month. There wasan obvious decrease on postoperatif nasal and central corneal thickness.There wasn?t a statistical significant difference on topographic posteriorcorneal surface parameters (P>0.05). There wasn?t a statistical significant differenceon postoperative aberation and eccantirisite according to preoperative parametres.There were an increase of corneal refractive, decrease of astigmatism andcorneal thickness. There wasn?t an obvious difference posterior corneal parametres,aberation and eccantirisite. Corneal topography values stabilizeted in thepostoperative first month. Because of this, the patients have pteryjium with cataractor refractive defects, the surgery alignment must be firstly pteryjium surgery and afterthird month cataract or refractive surgeries.