Çocukluk çağı kronik karaciğer hastalığında plazma brain natriüretik peptid düzeyleri
Plasma brain natriuretic peptide levels in chronic liver diseases during childhood
  1. Tez No: 325377
  2. Yazar: MERYEM ÖZAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ YÜKSEKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik karaciğer hastalığı, BNP, Sirotik kardiyomyopati, Chronic liver disease, BNP, Cirrhotic cardiomyopathy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş-Amaç: Kronik karaciğer hastalığında kalp fonksiyonlarının bozulması hiperdinamik dolaşım ve portal hipertansiyona bağlıdır. Erişkin çalışmalarında BNP (Brain Natriüretik Peptid) düzeylerinin sirotik hastalarda hastalığın şiddeti ve kardiyak disfonksiyonla korele olduğu gösterilmiştir. Erişkinlere benzer ilişki olup olmadığı değerlendirmek amaçlı çocukluk çağı kronik karaciğer hastalığında plazma BNP seviyeleri değerlendirildi.Yöntem ve Gereçler: Çocuk Gastroenteroloji kliniğinde kronik karaciğer hastalığı nedeniyle takip edilen çocuk hastalar ve 20 sağlıklı çocuktan oluşan kontrol grubunda plazma BNP düzeyleri ölçüldü. Hastalar etiyolojiye göre metabolik karaciğer hastalığı, metabolik olmayan karaciğer hastalığı ve viral hepatitler olarak 3 gruba ayrıldı. Fizik muayene ve ekokardiografi ile kardiyolojik değerlendirme yapıldı. Hastalığın ağırlığını belirlemek için CHILD sınıflaması, PELD (Pediatric End Stage Liver Disease) ve MELD (Model for End Stage Liver Disease) skorlama sistemi kullanıldı. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS?15 programını kullanıldı.Bulgular: Çalışmamızda hasta grubunun (n=65) yaş ortalaması 10,2±5,4 yıl ve kontrol grubunun (n=20) yaş ortalaması 8,7±4,8 yıl idi. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş ve cinsiyete yönünden fark yoktu. Plazma BNP düzeyleri yönünden hasta ve kontrol grupları arasında fark saptanmadı. BNP düzeyleri CHILD C hastalarda CHILD A ve B grubuna göre anlamlı yüksek saptandı (p=0,001). Benzer şekilde PELD skoru yüksek (>20) hastaların BNP düzeyleri PELD skoru düşük olanlara göre anlamlı yüksek bulundu (p=0,009). Ancak MELD skoru yüksek ve düşük olan hastalar arasında BNP düzeyleri açısından anlamlı bir fark yoktu. Metabolik olmayan karaciğer hastalığı grubunda BNP düzeyleri metabolik karaciğer hastalığı ve viral hepatite bağlı kronik karaciğer hastalığı olanlara göre anlamlı yüksek bulundu (p=0,038). Ancak bu sonuç metabolik olmayan karaciğer hastalığı grubunda daha ağır hastaların bulunmasına bağlandı. BNP düzeyleri metabolik karaciğer hastalığı ve viral hepatit grubunda benzer bulundu.Sonuç: Çocukluk çağı kronik karaciğer hastalığında hastalığın ağırlığı arttıkça (CHILD C ve PELD skoru >20) plazma BNP düzeyleri artmaktadır. BNP düzeylerindeki artış hastalığın etiyolojisinden bağımsızdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Deterioration of cardiac functions is related to hyperdynamic circulation and portal hypertension in chronic liver diseases. In adult studies, it was reported that BNP levels were correlated with cardiac dysfunction and severity of disease in cirrhotic patients. We evaluated plasma BNP levels in chronic liver disease during childhood to show any association like adults.Material and methods: Plasma BNP levels were measured in 20 healthy children and age and sex matched patients with chronic liver disease who were followed up in pediatric gastroenterology clinic. Patients were classified in three groups according to the etiology; metabolic liver disease, non-metabolic liver disease and viral hepatitis. Physical examination and echocardiography were performed for cardiac assessment. CHILD classification, PELD and MELD score system were used to evaluate the severity of liver disease. SPSS?15 program was used for statistical analysis.Results: In our study, the mean age in patient (n=65) and control groups (n=20) were 10,2±5,4 and 8,7±4,8 years respectively. BNP levels were not statistically different between two groups. BNP levels were higher in the patients classified as CHILD-C than CHILD-A and B (p=0,001). Similarly, BNP levels were significantly higher in patients with high PELD score than with low PELD score (p=0,009). However, no statistical difference was detected between the groups who were classified according to MELD score. BNP levels were significantly higher in the patients with non-metabolic liver disease than metabolic liver disease or chronic liver disease that was associated with viral hepatitis (p=0,038). However, this result was associated with the severity of disease in non-metabolic group. BNP levels were found to be similar in patients with metabolic liver disease and viral hepatitis.Conclusion: BNP levels increases with an increase in the severity of childhood chronic liver disease (CHILD-C and PELD score >20). Elevation in BNP levels is not dependent on the etiology of disease.