Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı'nda invaziv mekanik ventilatörde takip edilen hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of the patients who were followed during invasive mechanical ventilation at Meram Medicine Faculty The Division of Pulmonary Disease and Intensive Care
- Tez No: 325389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT TEKE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Solunum yetmezliği, invaziv mekanik ventilasyon, mortalite, weaning, Respiratory failure, invasive mechanical ventilation, mortality, weaning
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Dahiliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitemizde 48 saat ve üzeri invaziv mekanik ventilatörde takip ve tedavi edilen hastaların retrospektif analizi ile mortalite ve weaning başarısını etkileyen faktörleri belirlemekMateryal-metod: Yoğun bakım ünitemizde Şubat 2005-Şubat 2012 yılları arasında 48 saat ve üzeri invaziv mekanik ventilatörde takip edilen 258 hastanın medikal kayıtları ve dosyaları tarandı.Bulgular: Hastaların 148'i (%57.4) erkek, 110'u (42.6) kadın olup, yaş ortalamaları 64.6 idi. Başarılı weaning oranı % 25.1 di. 207 hastanın (%80.2) öldüğü, 51 hastanın (%19.8) taburcu olduğu görüldü. Taburcu olan hastaların 28. gün mortalite oranı %7.8 olarak tespit edildi. 135 hastada (%52.3) tip 1 SY, 123 hastada (%47.7) tip 2 SY tespit edildi. En fazla hastanın (%28.7) hastane içi diğer servislerden yoğun bakım ünitesine alındığı izlendi. Vital bulgular ve laboratuar değerlerine bakıldığında gruplar arasında farklılık izlenmedi. Tanıların dağılımına bakıldığında en çok KOAH tanısı görüldü. İleri yaş, yüksek APACHE II skoru, yüksek Charlson Komorbidite İndeksi weaning başarısızlığı ve mortalite ile ilişkili bulundu. Hastaların yoğun bakımda yatış süresi ortalama 16.6 gün iken, IMV de kalış süresi 12.4 gündü ve bu iki parametrenin weaning ve mortalite üzerine etkisi izlenmedi. Sepsis oranı %57.4'tü. Kan kültürü ve bronş lavajı kültüründe en sık acinetobacter üremesi izlenirken, idrar kültüründe en sık maya mantarı görüldü. SIRS ve sepsis, weaning başarısızlığı ve mortalite ile ilişkiliydi. Mekanik ventilasyon komplikasyonlarının görülme sıklığına bakıldığında VIP %43.8, VILI %17.1 olarak tespit ve edildi. Weaning başarılı ve taburcu olan hastalarda oranlar daha düşük izlendi.108 hastaya (%40.3) trakeostomi açıldığı ve ortalama açılma gününün 7.2 gün olduğu görüldü. Trakeostomi açılma günü weaning ve mortalite ile ilişkiliydi. Hastaların %40.3 ünde yoğun bakım yatışı süresince böbrek yetmezliği gelişmiş. Bu hastalardan 47'sine hemodiyaliz,29'una hemodiyafiltrasyon uygulandı. Hastaların %7.4 ünde GIS kanaması, %6.2 sinde cilt altı amfizem izlendi. GIS kanaması, cilt altı amfizem weaning başarılı ve taburcu olan hastalarda daha az görülmesine rağmen istatistiksel anlamlı değildi; böbrek yetmezliği gelişimi istatistiksel olarak anlamlıydı.134 hasta YBÜ'ne entübe gelirken,124 hasta YBÜ'de entübe edildi ve ortalama entübasyon günü 1.64 tü. Hastaların 47'si (%18.2) reentübasyon uygulandı. 20 hasta (%7.8) kendi kendini ekstübe ettiği görüldü. Başlangıç ve takipte en sık kullanılan ventilasyon modunun VSIMV olduğu, taburcu olan hastalarda kontrollü modların bi hasta dışında kullanılmadığı görüldü. Weaningde en sık kullanılan T-tüp kullanıldığı izlendi. NIMV kullanımı incelendiğinde hipoksemik SY olan hastaların hiperkapnik SYolan hastalara göre daha fazla NIMV tedavisi aldıkları tespit edildi. Hastaların kan şekeri yüksekliği ve insülin dozları incelendiğinde weaning başarısızlığı ve mortalite ile anlamlı ilişki izlendi. Beslenme durumları incelendiğinde weaning başarısız ölen hastaların daha çok enteral beslendiği görüldü. Ölen hastalara hipoalbuminemi nedeni ile daha fazla albumin replasmanı yapıldığı görüldü. İnotropik ajan kullanımının mortalite ve weaning başarısızlığı ile istatistiksel anlamlılığı izlendi.Sonuç: Yoğun bakım üniteleri mortalite hızının yüksek olduğu birimlerdir. İleri yaş, eşlik eden hastalıklar, enfeksiyon, sepsis, multi organ yetmezliği, uzamış invaziv mekanik ventilasyon ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar başlıca mortalite nedenleridir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the factors that affect the weaning success and mortality with retrospective analysis of the patients who were treated and followed by invasive mechanic ventilator within 48 hours and over in our intensive care unit.Material-method: The files and medical records of 258 patient, who were followed by invasive mechanic ventilator within 48 hours and over between the dates February 2005-February 2012 in our intensive care unit, were scanned.Findings: 148 of the patients were male (57.4%), 110 of them were female (42.6%) and their average age was 64.6. The percentage of successful weaning was 25.1%. It was seen that 207 of the patients (80.2%) died and 51 of them (19.8%) were discharged. The 28th day moratality percentage of the patients who were discharged was determined as 7.8%. Type 1 respiratory failure was determined in 135 patients (52.3%) and Type 2 respiratory failure was determined in 123 patients (47.7%). It was aobserved that the biggest amount of patients (28.7%) were taken from other in-hospital services to intensive care unit. There were not any differences between group when observed the vital findings and laboratory values. There were mostly COPD diagnosis when the distibution of the diagnosis were observed. Advanced age high APACHE II score, higher Charlson Comorbidity İndex, unsuccessful weaning and mortality were related each other. The average day for staying in intensive care unit was 16.6 whereas the duration of IMV staying was 12.4 and there was no effect of these two parameters on weaning and mortality. The Sepsis percentage was 57.4%. While acinetobacter was seen frequently in blood culture and bronchial lavage, yeast fungus was was seen frequently in urine culture. SIRS and sepsis are realted with unsuccessfulweaning and mortality. When the frequency of mecahanical ventilation complications were observed, VIP was 43.8%, VILI was 17.1%. The percentages were lower when successful weaning and the dicharged patients were observed. Tracheostomy was applied to 108 (40.3%) and average day of tracheostomy was 7.2 days. The day of tracheostomy application was realted with weaning and mortality. Renal failure developed 40.3% of the patient during their stay in in tensive care unit. 47 of these patients were applied hemodialysis, 29 of these patients were applied hemodiafiltrasyon. GIS bleeding was observed in 7.4% of the patients and subcutaneous emphysema was observed in 6.2% of the patients. Although GIS bleeding and subcutaneous emphysema were rarely seen in successful weaning and discharged patients, it was not statistically significant, however renal failure development was statistically significant. While 134 patient were coming intubated to intensive care unit, 124 patient were intubated in intensive care unit and the average intubation day was 1.64. Reintubation was applied to 47 of the patients (18.2%). 20 of the patients (%7.8) extubated themselves. The most frequent ventilation mod in beginning and follow-up was VSIMV, the controlled modes were not used in discharged patients except one. T-tube was the most frequent one used in weaning. When NIMV usage was observed, the patients with hypoxemic respiratory failure were treated more NIMV than patients with hypercapnic respiratory failure. When the glucose level and doses of insulin were observed, there was a significant relationship between unsuccessful weaning and mortality. When nutrition situations were observed, it was seen that the unsuccessful weaning dead patients were fed enteral. It was seen that more albumin replacement was applied to dead patients because of hipoalbuminemi. Statistical significance was observed with usage of inotropic agent and mortality and unsuccessful weaning.Result: Intensive care units are the units in which the mortality rates are high. Advanced age, accompanied diseases, infection, sepsis, multi organ failure, long invasive mechanical ventilation and complications related to these variables are the main mortality reasons.