Diyabetik koroner arter hastalarında PTCA (Perkütan transkatater koroner anjiyoplasti) ve koroner arter bypass greft operasyon uygulamalarının erken dönem yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
For diabetic coronary artery disease patients, searching the effects of PTCA (percutaneous transcatheter coronary angioplasty) and coronary artery bypass graft operation applications on early stage life quality
  1. Tez No: 325394
  2. Yazar: CENGİZ GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL EGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: SF-36, Diyabet, Koroner arter baypas cerrahisi, Perkütan Transkatater Koroner Anjiyoplasti
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Diyabetik Koroner Arter Hastalarında PTCA(Perkütan Transkatater Koroner Anjiyoplasti) ve Koroner Arter Bypass Greft Operasyon Uygulamalarının Erken Dönem Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin AraştırılmasıAmaç : Bu çalışmada diyabetik KAH'da PTCA ve CABGO Uygulamalarının Erken Dönem Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması amaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Konya Üniversiteasi Meram Tıp Fak. KDC merkezinde 01.07.2011-31.01.2012 tarihleri arasında opere olan ve Kardiyoloji kliniğinde PTCA-Stent yapılan diyabetik 85'şer hasta, prospektif olarak postoperatif birinci ayda değer-lendirilerek Short Form (SF) 36 anketi uygulandı. Çalışmanın analizinde SPSS 16.0 paket programı kullanıldı. P değeri 0,05'in altındaki karşılaştırmalar anlamlı kabul edildi.Bulgular: Çalışmamızda CABGO hastaları yaş ve EF ye göre; PTCA hastaları ise yaş ve EF parametrelerine göre kendi içlerinde karşılaştırıldı. En son bu iki grup yaş ve EF parametreleriyle yaşam kalitesi açısında karşılaştırıldı.Bu çalışmaya göre; CABGO yapılan 60 yaş altı ve 40'ın üstündeki EF değerine sahip hastalar günlük aktiviteler ve son bir ay içinde hissettikleri ağrının yaşamları-nı etkilemesi bakımından yaşam kalitelerinin daha iyi olduğu, yine beating heard off-pump yapılan hastalarda günlük aktivitelerini yapmaları açısından yaşam kalite-lerinin daha iyi olduğu, ek operasyon olan hastalarda ise genel sağlık durumlarını daha kötü tarifledikleri ve bir yıl öncesine göre daha kötü hissettikleri tespit edildi. PTCA grubunda yaşın yaşam kalitesini etkilemediği görüldü. Ancak EF si 40'ın altında olan hastalarda günlük aktiviteler konusunda zorlandıkları, genel sağlık durumlarını daha kötü hissettikleri, fizik sağlığın ve duygusal sorunların sosyal iliş-kilerini daha fazla etkilediği, çalışma yaşamlarında ve diğer aktivitelerini yapmakta aşırı efor göstermek zorunda oldukları görüldü. Bu iki grup EF ve yaşa göre karşı-laştırıldığında ise fiziksel kısıtlılık, angina ve yaşam kalitesinde PKG üstün bulun-du.Sonuç: Genel anlamda CABGO yapılan diyabetik hastalarda erken dönem ya şam kalitelerinin PKG'e göre düşük olduğu ancak bunun cerrahi ağrıya bağlı oldu-ğu, uzun dönemde (6 ay ve sonrası) ise CABGO'nun üstün olacağı kanaatindeyiz
Özet (Çeviri)
For diabetic coronary artery disease patients, searching the effects of PTCA (percutaneous transcatheter coronary angioplasty) and coronary artery bypass graft operation applications on early stage life quality.Aım: Each of the 85 patients having operation in Selçuk University Meram Faculty of Medicine cardiovascular surgery department between the dates 01.07.2011 and 31.01.2012 and having PTCA stent in cardiology clinic were prospectively evaluated in the first post-operative month and were applied short form SF 36 survey. SPSS 13.0 package programme was used within the analysis of the study. Comparisons below P value 0.05 were regarded significant.FINDINGS: In our study, while CABGO patients were internally compared according to their age and EF parameters, PTCA patients were compared according to age and EF parameters. These two groups were finally compared by means of age, EF parameters and life quality.According to this study, CABGO patients under sixty having EF value over 40 stated that they had better life qualities in respect that daily activities and pain felt in the last month effect their lives and patients having beating heard off pump had better life qualities on doing their daily activities, but patients having additional operations had poor general health conditions and felt worse compared to the previous year. Age was not able to effect the life quality in PTCA group. However, patients having EF value below 40 had difficulties in doing daily activities, felt poorer general health conditions and their physical health and emotional problems effected their social relations more and they had to spend more efforts in their working lives and in doing other activities. When these two groups were compared according to age and EF, physical constraint, angina and PKG in life quality were found superior.RESULT: In general, early stage life qualities for diabetic CABGO patients were found lower than PKG but this was due to surgical pain and we believe that in the long term (6 months and over) CABGO will be superior.KEY WORDS: SF 36, diabetes, coronary artery bypass surgery, percutaneous transcatheter coronary angioplasty.