Türk bankacılık sektörünün yeniden yapılandırma programı sonrası etkinlik analizi: Ampirik bir uygulama
Efectiveness analysis of the Turkish banking sector after the restructuring program: An empirical application
- Tez No: 325812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türk bankacılık Sektörü, Yeniden Yapılandırma Programı, Etkinlik Analizi, Turkish Banking Sector, Restructuring Program, Efficiency Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bankacılık sektörü, hızlı ekonomik büyümenin başarılmasında önemli bir araçtır. Bankalar ekonominin yapılanmasında ve uzun dönemli sürdürülebilir makroekonomik istikrarın sağlamasında, etkili olan kurumlardır. Mali sistem içinde bu denli önemli bir role sahip olan bankacılık sektörünün, iktisadi sistemle etkileşimini açık ve net biçimde ortaya koyabilmesi ve sağlıklı bir yapıda işleyebilmesi gerekmektedir.Yaşanan krizler, Türk bankacılık sektöründe yapısal değişiklikleri zorunlu hale getirmiştir. 2000-2001 döneminde yaşanan krizler sonrasında, kamu kesimi borçlanma gereğinin azalması, makro ekonomik verilerdeki iyileşme, dünyadaki büyüme trendi, gelişmiş ülkelerde uygulanan etkin risk yönetimi uygulaması Türk Bankacılık Sisteminin istikrarlı ve sağlıklı büyümesine neden olmuştur. Bu süreçte yabancı sermaye gruplarının sektöre ilgisi artmış olup, bu pay artmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, yeniden yapılandırma sonrasında bankacılık sektörünün gelişim süreci, finansal sağlamlığı ve etkinliğini araştırılmış, programın katkıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, sektörün küresel kriz dönemi dahil olmak üzere güvenilir bir yapı kazandığı ve sektördeki yabancı sermayeli bankalara göre etkinlik oranının yükseldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The banking sector is an important tool in achieving rapid economic growth. Banks are an effective institutions in the structuring of the economy and in ensuring long-term sustainable macroeconomic stability.Crises, structural changes in the Turkish banking sector has become mandatory. After the financial crises in 2000-2001, reduction in public sector borrowing requirement, improvement in macro-economic data, growth trend in the world, the effective implementation of risk management in developing countries have led to Turkish banking system a stable and healthy growth. In this process, groups of foreign capital has increased interest in the sector, this share continues to increase. In this study, after restructuring the process of development of the banking sector and financial soundness and efficiency are investigated. As a result, it is seen that including the period of the global financial crisis gaining a reliable structure of the sector and according to foreign-owned banks in the sector increasing an efficiency ratio.