Medyanın gündem oluşturma sürecinde sosyal entropinin rolü üzerine uygulamalı bir çalışma
A practical study on the role of social entropy in the process of creating agenda of the media.
  1. Tez No: 325811
  2. Yazar: ZEKİYE TAMER GENCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Entropi, Sosyal Entropi, Gündem Belirleme, Media, Entropy, Social Entropy, Agenda Setting
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
İletişim, bilimsel ve toplumsal bir zorunluluk olarak çift yönlü bir akış şemasına dayalı, sosyal ve interaktif bir süreçtir. En az iki kişi arasında mesaj alışverişine dayalı olan iletişim süreci, fizik biliminde benzer şekilde akışa dayalı olan entropi kavramı ile örtüştürülerek, iletişim biliminin önemli bir öğesi olan medyanın gündem oluşturma gücü bu çalışmanın ana temasıdır. Açık bir sistem olma özelliği gösteren iletişimin temelini oluşturduğu kitle iletişim araçlarına yani medyanın gündem oluşturma sürecine dahil olan enformasyon, sürecin akışını belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Çünkü entropi yasasına göre; denge halindeki bir sistemde maksimum entropi vardır ve bu durumda iki konum arasında enerji akışı olmaz. Dolayısıyla oluşan bir etkinlik söz konusu değildir. O halde, medya gündemindeki enformasyon ile toplum gündemi farklılaştıkça yani dengesiz hale geldikçe entropi azalmaktadır. Azalan entropi de göstermektedir ki iki konum arasındaki enerji akışı yüksektir.Çalışmanın iki temel değişkeni olan gündem ve entropi kavramı üzerine yapılan iki yönlü uygulamalı bir çalışma yapılarak ileri istatistiksel yöntemler yardımı ile temel bulgu ve yorumlara ulaşılmış bu bağlamda konuya ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The communication is a social and interactive process which contains two-way flow chart. The communication process which based on the exchange of messages between at least two persons as flow with similar to the concept of entropy of the sciences of physics and communication in the process of creating the power of the media agenda is the theme of this study. One of the most importants factors is the instruments of the mass media which is formed the basis by the communication which featured an open system, meanly the flow of information which is included the process of media agende setting. Because according to entropy law, There is maximum entropy a in the equilibrium system and in this condition there is no energy flow between the two locations. Therefore, there is no event between these locations. The entropy decreases when the media's agenda and society? s agenda has become unstable meanly they have become unstable. This decreasing entropy shows that the energy flow is high between the two locations.The two main variables of the study are the agenda and the concept of entropy was searched in the two-way operation and with the help of an applied advanced statistical methods the basic findings and interpretations and proposals were developed.