Antik çağda Batı Anadolu'da zeytin ve zeytincilik
Olive and olive trade in West Anatolia in antique age
  1. Tez No: 325852
  2. Yazar: GÜLHAN MUMKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu Bölgesi, Zeytinyağı, Zeytin pres, Antik Çağ, Zeytinyağı Üretim, West Anatolia Region, Olive Oil, Olive Press, Antique Age, Olive Oil Production
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada bilgi ve belgeler ışığında Batı Anadolu'da zeytin ve zeytinciliğin kökeni, üretiminin geçirdiği evreler ele alınmış ve ayrıca bu bölgedeki tarımsal üretim buluntuları ve üretim donanımı ile ilgili buluntular, benzerleri ile karşılaştırılarak ortaya konulmuştur.Bu çalışmada öncelikle geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Zeytin üretim tekniğinin en ilkel aşamadan, en modern tekniğe gelişindeki tarihsel süreç ele alınmıştır. Zeytinyağı üretiminin aşamaları örnek ve resimlerle anlatılmaya çalışılmıştır. Hangi yerleşimde ne tür teknikler kullanıldığı, kentler ve bölgeler arasında zeytinyağı üretim sistemi konusunda benzerlikler ve ilişkiler ele alınırken, Batı Anadolu bölgesindeki önemli antik zeytinyağı işlikleri ayrıntılı işlenmiştir. Kilikya Bölgesindeki zeytinyağı üretimi ile ilgili bazı önemli buluntular ile Anadolu'daki zeytinyağı işlikleri veya üretim donanımları karşılaştırılıp aralarındaki ilişki ve benzerlikler vurgulanmıştır.Çalışmanın sonucunda varılan yargı; zeytin üretim ve donanım sistemlerinin arkeoloji bilimine ve bilim tarihine ışık tutması açısından bu yöndeki kazı ve araştırmalara her zaman önem verip destek çıkmak gerektiği vurgulanmıştır. Arkeolojik verilerin daha sağlam belgelere dayandırmak için daha fazla buluntu ele geçmesi gerektiği ve bunun için de zeytinyağı üretim ve donanım alanlarında arkeolojik kazı çalışmalarına büyük önem verilmesi gerektiği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, in the light of information and documents, the root olive and alive trade, the states they had passed are analyzed and foundlings of agricultural production, production equipments in this province are stated by comparing with their such likes.Firstly, vast literature scan is made. Historical process in its coming from the oldest stage of olive production to modernist technique is analyzed. Stages of olive oil production is tried to be discussed with example pictures and photos gradually. On one hand what kind of techniques were used in each province, similarities and relations about olive oil production system between cities and areas are dealt; on the other hand important antique olive oil relations in West Anatolia are treated in detail. Some important foundlings about olive oil production in Cilicia Province and olive oil ateliers in Anatolia or production equipments are compared and stressed their relations and similarities.Conclusion at the end of the study is that it is stressed we have to support and give importance to researches and excavations in the way of olive production?s and equipment systems? lighting the way of science of archeology. In order archeological data to base on harder evidences, it is needed more foundlings are gathered and so it has to be given importance to archeological excavations in olive oil production and equipment areas.