İnsan haklarının uluslararası düzeyde korunması ve Birleşmiş Milletler sistemi
International protection of human rights and United Nations system
  1. Tez No: 325851
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hak Kavramı, İnsan Hakları, Koruma Mekanizmaları, Birleşmiş Milletler Sistemi, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Concept of Rights, Human Rights, Protection Mechanisms, United Nations System, International Criminal Court
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnsan hakları, kişinin doğuştan kazanmış olduğu dokunulmaz, devredilmez ve vazgeçilmez haklardır. Günümüzde demokrasi ile birlikte en çok kullanılan kavram insan haklarıdır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşmiş Milletler'in kurulmasıyla, insan hakları evrensel bir nitelik kazanmıştır. Birleşmiş Milletler Şartı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler'in konularına göre hazırlamış olduğu uluslararası insan hakları sözleşmeleri, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda evrensel düzeyde etkileri olan çok önemli düzenlemelerdir.Bu çalışmada ilk olarak, insan hakları kavramının kökeni, tarihi gelişimi ve sınıflandırılması konuları ele alınacak; sonraki bölümde, insan haklarının ulusal ve bölgesel düzeyde korunması konularına yer verilecektir. Son bölümde ise, insan haklarının uluslararası düzeyde korunması bağlamında, Birleşmiş Milletler Örgütü İnsan Hakları Belgeleri ile Uluslararası Ceza Mahkemesi inceleme konusu yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Human rights are inviolable, inalienable and indispensable rights of people that are gained from the birth. The most commonly used concept in conjunction with democracy is human rights. After World War II, the human rights are reached to a universal level with the establishment of United Nations. United Nations Charter, Universal Declaration of Human Rights, International Covenant on Civil and Political Rights, International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights and international human rights treaties which are prepared by United Nations in accordance with the subjects are significant regulations that have universal impacts in the matter of the protection and development of the human rights.In this study, firstly origins of human rights, historical development and classification of human rights issues will be discussed; then, protection of human rights issues will be discussed in national and local level. In the final chapter, United Nations Human Rights Instruments and International Criminal Court will be examined within the context of protection of human rights in global perspective.