Uluslararası ilişkiler teorilerinin fasit dairesi devlet: Bağımlılık kuramları örneği
State as ?vicious circle? in international relations theory: The case of dependency theories
  1. Tez No: 325867
  2. Yazar: CAN ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN H. ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus, Devlet, Ulus-Devlet, Milliyetçilik, Kapitalizm, Bağımlılık Kuramları, Nation, State, Nation-state, Nationalism, Capitalism, Dependency Theories
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, Uluslararası İlişkiler (Uİ) disiplinindeki teorilerin, ?kurucu özne?sinin ?devlet? olduğu varsayımına dayanmaktadır. Bu çalışmada ?Büyük Tartışmalar? üzerinden okunması bir gelenek halini alan Uİ teorilerinde ?devlet?in konumu ve hangi bağlamlarda ele alındığı değerlendirilmiştir. Bundan dolayı Uİ'nin aktörü devletten bahsedildiğinde ?ulus-devlet? kastedilmektedir. Bu tez, Uİ'nin devlet-merkezcilikten bir türlü kaçamadığını; bu durumun dışında kalabilme potansiyeli ve iddiasını taşıyan, özellikle 1960-1970'li yıllarda etkili olmuş Bağımlılık Kuramları'nın bile birçok yönden devlet merkezcilik mantığından kurtulamadığını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on the assumption that the ?founding subject? of the International Relations (IR) theories? is the ?state.? In this thesis the position of ?state? and in which contexts it has been dealt is evaluated within the IR theories in which reading through the ?Great Debates? has become the tradition. Thus, while mentioning about the state, it is the ?nation-state? to be implied. This thesis argues that IR could never keep itself away from state-centrism even the Dependency Theories effective especially during the 1960s and 1970s with the counter potential and claim could not get rid of the logic of state-centrism in many respects.