Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî'nin Metâli'-i Cemâlî ve Şehr-engîz-i İstanbul adlı eserleri (inceleme-metin)
Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî Efendi?s Metâli'-i Cemâlî and Sehr-engîz-i Istanbul (analysis- text)
- Tez No: 325876
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YENİTERZİ, YRD. DOÇ. DR. SEMRA TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cemâlî, matla, şehr-engîz, Cemâlî, matla, şehr-engîz
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Türk edebiyatının bilinen en uzun soluklu dönemi addedilen Klasik Türk Edebiyatı, kültürel yapının en gerçek mimarlarından olarak Türk şiir tarihine sayısız şair bağışlamıştır. Zira altı asırlık bir mazinin en edebî hasılatı; nezaket, kifayet ve türlü maharetlerle donatılmış bu şairlerin sesi ve elbette bu sesin nişaneleri olan şiirleridir.Edebiyat tarihimize matlalardan mürettep bir eser ve iki şehr-engîz bağışlayarak önemli katkılarda bulunan şairlerden Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî'nin üslubundaki orijinaliteyi, söyleyişindeki samimiyeti, hayal dünyasındaki zenginliği, ifadelerindeki gerçekçiliği ve dolayısıyla şiire getirdiği yenilikleri ortaya koymak bu çalışmanın edebiyat tarihimize ve kültürümüze olan katkısı bakımından mühimdir. Dolayısıyla bu çalışmada 16. asır şairlerinden Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî'nin Metâli-i Cemâlî ve Şehr-engîz-i İstanbul adlı eserlerinin çeviri yazılı metni ortaya konmuş, metinler üzerine inceleme çalışması yapılmış ve mevcut eserler ve bilgiler ışığında şairin edebiyat tarihimizdeki yeri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Classic Turkish Litetature, regarded as the most long-termed period of Turkish Literature, granted umpteen number of poets to Turkish poetry being the most real architects of cultural structure. The most literal remittance of six-century pasta are the voices of these poets decorated with courtesy, adequacy and various masteries and for sure, poems as the signs of these voices.This study is significant in terms of its contributions to our literature history and culture by propounding originality, sincerity in utterance, lushness in dream world, reality in expressions and accordingly novelties in style of Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî who made many contributions donating two şehr-engîz and matla regarded works. Hence, translated written text of Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî?s Metâli-i Cemâlî ve Şehr-engîz-i, one of 16th century poets, was presented, analyses were carried out on the texts and the place of the poet in our literature were determined in light of available works and information.