Geleneksel işleme teknikleri ve süsleme motiflerinin Accurate4 nakış desen sistemi kullanılarak tasarım ve uygulaması yapılan ürünlerin özelliklerinin değerlendirilmesi
Re-evaluation of traditional embroidery techniques and decorative motifs in field of design and implementation by using Accurate4 embroidery design system
  1. Tez No: 325913
  2. Yazar: AYTÜL ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: İşleme, Motif, Accurate4 nakış desen sistemi, Makine nakışı, Embroidery, Motif, Accurate4 Embroidery design system, Machine embroidery
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: El ve Makine Nakışları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Yeni teknolojik gelişmelerle makine nakışı ve nakış desen programları yaygınlaşmıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda yapılan üretimlerde bazı teknik ve sanatsal öğelerin yeterli önemi görmediği düşünülmektedir. Bu durum, Accurate4 nakış desen sistemi ile geleneksel işleme teknikleri ve süsleme motiflerinin makinede gerçekleştirilmesi üzerine olan bu çalışmanın yapılmasına gerekçe oluşturmaktadır.Yazılı kaynakların ve müzelerin araştırılması ile Türk süsleme sanatının zengin tarihi geçmişinde kullanılan motifler seçilmiştir. Seçilen ?kuş, balık, aslan, geyik-kartal, selvi, lale, krizantem, nar, lotus-palmet, çarkıfelek, Mühr-ü Süleyman, çintemani, manzara, şahmeran, güneş? motiflerinin literatürde yer alan anlam yüklerine yer verilmiştir.Motifler, karakteristik özellikleri korunarak Accurate4 nakış desen sisteminde belirli kompozisyonlar oluşturmak suretiyle tasarlanmıştır. Tasarım aşamasında, programda bazı sabit parametre ayarlarının değiştirilmesi ile geleneksel işleme tekniklerinin görünümlerinden ?muşabak, hesap iğnesi (düz ve verev), gözeme, aplike, dival işi, balıksırtı, şekline göre pesent, sarma, civankaşı, puan, verev pesent, düz pesent, ciğerdeldi? elde edilmiştir.Üretim aşamasında, tasarımlar bilgisayar destekli çok başlı nakış makinesine aktarılarak oluşturulacak ürünlerin işlemeleri yapılmıştır. Bu çalışmada oluşturulan ürünler ve kullanılan teknikler deneysel olup seri üretimler için kaynak oluşturmaktadır.Ürünlerin seçiminde, XXI. yüzyıl insanlarının ilgi odakları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur. Bunun yanı sıra, geçmişten bugüne vazgeçilemeyen eşyalar da ürünler arasında yer almaktadır. ?Beş adet örtü; üç adet kırlent; ikişer adet şemsiye, atkı-bere, kol çantası, elbise ve seccade; birer adet cepken, tablo, cübbe, tepsi, abajur, gazetelik, ayna,tozluk, seccade hurcu, perde, havlu ve fotoğraf albümü? olmak üzere toplam otuz ürün yapılmıştır. Ürünlerin fotoğrafları gözlem fişleri ile birlikte katalog bölümünde yer almaktadır.Bu çalışmada, makinelerin ve tasarım programlarının hızlı üretim avantajlarına gelenekselliğin ilave edilmesi ve bunların güncel ürünler üzerinde
Özet (Çeviri)
Associated with new technological developments, the machine embroidery and embroidery design programs have become widespread. In production associated with this developments, thought to some technical and artistic factors have not adequate importance. This is the reason for this study on conducting of traditional embroidery techniques and decorative motifs with Accurate4 embroidery design system on machine.Through investigating written sources and museums, motifs which used in the rich history of Turkish decorative art is chosen. Of selected motifs“bird, fish, lions, deer-eagle, cypress, jasmine, chrysanthemum, pomegranate, lotus-palmette, passion, Muhr-ü Süleyman, çintemani, landscape, Sahmeran, the sun”meanings in the literature are given.Preserving the characteristic features of motifs designed by means of creating a specific compositions in Accurate4 embroidery design system. In design process, by changing some stable parameter settings in the program, appearance of traditional embroidery techniques“treillage, accountability needle (straight and oblique), darning needle, applique, dival, herringbone, pesent according to form, satin stitch, civankaşı, points, oblique pesent, flat pesent, ciğerdeldi”was obtained.In manufacturing stage, transferring the design to computer-aided multi-headed embroidery machine, embroidery of the products were performed. Generated products and used techniques used in this study is experimental and provides the resources for duplicate production.In selection of products, focus of interests and needs of the people in XXI. century, taken into consideration. In addition, indispensable articles from the past to present are also among the product. Five cover; three lace pillows; two umbrellas, scarf-hat, arm bags, dresses, scatters; a bolero, table, frock, tray, lampshade, newspaper rack, mirror, leggings, scatter saddlebag, curtain, towel and photo album" the product was a total of thirty. Products catalog along with photos in the section of the chips is the observation. Photos of the products with observation data is located in catalog section.In this study, addition of tradition to the advantages of rapid manufacturing machines and design programs and practice this on current products is targeted. In conclusion, pu in further quality to machine embroidery as well as spread of embroidery art is expected.