Öğretmenlerin duygusal zeka düzeyleri ile kişisel yönelimleri arasındaki ilişki
The relationship between emotional intelligence levels and personal orientations of teachers
- Tez No: 326014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATILGAN ERÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Kendini Gerçekleştirme, Emotional Intelligence, Self-Actualization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile özgerçekleşim düzeylerinin bazı boyutları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu bağlamda, bireylerin duygusal zekâ kapsamına giren özfarkındalık (self-awareness), duyguları yönetebilme (management of emotion), başkalarının duygularını anlayabilme (empathy), kendini harekete geçirebilme (motivation), ilişkileri yönetme özellikleri ile özgerçekleşim ölçütlerinden: içten denetimli olma, kendini kabul, duygusal yönden açık olma, başkalarıyla yakın ilişkiler kurabilme, içten geldiği gibi davranma gibi boyutların incelenmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır.Antalya il merkezinde toplam 120 İlköğretim öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Okullardan seçkisiz yöntemle belirlenen öğretmenler araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Araştırmada veriler Kişisel Yönelim Envanteri ve Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Veri analizleri için SPSS 14.0 programı kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre, duygusal zekâ ile özgerçekleşim boyutları arasında 0.01 önem düzeyinde önemli ve olumlu bir ilişki bulunmuştur. Duygusal zekânın alt boyutları ile özgerçekleşim alt boyutları arasında da 0.01 önem düzeyinde anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between primary school teachers' emotional intelligence levels and some dimensions of self-actualization levels were investigated. In this context, the aim of the study is to find out dimensions like self-awareness, management of emotion, understanding feelings of others (empathy), mobilizing itself (motivation) covered by emotional intelligence of the individuals, conducting relations and Inner Directed Support, Self Acceptance, Feeling Reactivity, Spontaneity, Capacity for Intimate Contact from self-actualization measures.Descriptive method was adopted. The study was made on a total 120 primary school teachers in Antalya. Sampling consists of teachers selected randomly from primary schools. The datas were analysed by using SPSS 14.0. Emotional Intelligence Scale and Personal orientation inventory were used.As a result, statistically, it was found a significant relationship in 0.01 significance level between emotional intelligence and self-actualization. Significant relationships between sub-dimensions of emotional intelligence scores and self-actualization were found.