Ak Parti dönemi Türkiye-İran ilişkileri ve medyadaki yansımaları (Radikal ve Yeni Şafak Gazetelerinin karşılaştırılması)
Turkey-Iran relationships in the period of AK Party and the reflections in the Turkish media (Comparison of newspapers Yeni Safak and Radikal)
- Tez No: 326023
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ CİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Medya, Gazeteler, Dış Politika, Türkiye-İran İlişkileri, Media, Newspapers, Foreign Policy, Turkey-Iran relationships
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yapılan araştırmada Ak Parti Döneminde Türkiye-İran ilişkileri incelenmiştir. Belirlenen gazete örneklerinin Türkiye-İran ilişkilerini nasıl ve ne şekilde ele aldığına dair sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Bunun için medyanın dış politikayla olan ilişkisini inceleyen makalelerden yararlanılmış ve örnek olaylar belirlenerek bunlar üzerinden Türkiye-İran ilişkileri incelenmiştir.Dünya gündemini oldukça meşgul eden ülkelerden biri olan İran, Türk medyasında da en çok yer alan konulardan birisi olmuştur. Siyasal rejimi ve nükleer programı, başta ABD olmak üzere Batı'yı oldukça rahatsız etmiş ve bu yönde çok fazla eleştiriye hedef olmuştur. Bu ortamda Türkiye-İran ilişkilerinin belirlenen gazetelerde haber ve köşe yazısı olarak işlenişi ideolojik duruşa, siyasî görüşlere göre farklılık göstermiş, hükümetin İran'a yönelik tutumuna farklı medya kuruluşlarında farklı yaklaşımlarda bulunulmuştur.Bu çalışmada Yeni Şafak ve Radikal Gazetelerinde özellikle AK Parti iktidarı dönemi Türkiye-İran ilişkileri incelenmiş, farklılıklar ve benzerlikler nedenleri ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yeni Şafak ve Radikal gazetelerinin arşivlerinde İran seçimleri, İran nükleer programı, Türkiye-İran ekonomik ilişkileri ve güvenlik işbirliğinin yer aldığı haber ve yorumlar incelenmiştir.Çalışmanın ilk bölümünde medya ve dış politika ilişkisi incelenmiş, ikinci bölümde Türkiye-İran ilişkilerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Son bölümde Yeni Şafak ve Radikal gazetesinde yer alan haber ve köşe yazıları karşılaştırılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey-Iran relationships are examined durıng the period of Ak Party in the specified newspapers. Therefore, the articles which investigate the role of the media and foreign policy have been utilized and as a case study, Turkey and Iran relationships are examined.Iran, which is one of the countries in the world has occupied the world agenda, also has been one topical issue in Turkish media. Its political regime and its nuclear program have disturbed the West and speacially the USA, in this direction has been the target of criticism. In this environment, mentioning Turkey-Iran relationships as a newsletter and columns in the newspapers, differed according to ideological stance, political views and different media organizations made different approaches to government's stance toward Iran.In this study, relationships between Turkey and Iran are examined in Yeni Şafak and Radikal newspapers during the period of the AK Party government, it explains the causes of the differences and similarities. Using the archives of the Radikal and Yeni Şafak newspapers, topics such as the Iran?s elections, Iran's nuclear program, Turkey-Iran economic relations and security cooperation, have been examinedIn the first part of the study, the relationship of media and foreign policy is examined, the second section focuses on the factors which affecs Turkey-Iran relations. In the final chapter, news and columns of Radikal and Yeni Safak newspapers, are analyzed in comparitive fashion.