Kurumsal kaynak planlama sistemlerinde iç kontrol uygulanabilirliğinin analizi
Analysis on applicability of internal control in enterprise resource planning systems
  1. Tez No: 326036
  2. Yazar: TUĞBA ÖRS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri, İç Kontrol, Stok Yönetim Sürec, Manufacturing Process, Internal Control, Enterprise The Process of Inventory Managemen
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Kontrol işletme yönetiminin beş önemli fonksiyondan birisidir. Treadway Komisyonu Sponsor Organizasyonlar Komitesi (COSO) tarafından yapılan tanıma göre İç Kontrol; işletmenin yönetim kurulu, yönetim kadrosu ve diğer çalışanları vasıtasıyla, ?Faaliyetlerdeki Etkinlik ve Yeterlilik, Finansal Raporlama Konusunda Güvenilirlik, Mevcut Kanunlar ve Düzenlemelere Uygunluk? olmak üzere belirlenen üç farklı kategorilerdeki hedeflerin gerçekleştirilmesiyle ilgili olarak makul bir güvencenin oluşmasının sağlanmasıdır.Günümüzde kurumların iş yapma kapasitelerin artması ve aynı zamanda karmaşıklaşması veri yükünü arttırmış ve faaliyetlerin doğrudan doğruya kontrol edilmesini ise zorlaştırmıştır. İşletme yönetimi açısından ortaya çıkan bu olumsuz gelişme ancak etkin bir iç kontrol sistemi kurmak ve yürütmekle giderilebilir. İç kontrol, amaçları güvenilir ve hızlı bir şekilde yerine getirmek, etkinliği ve verimliliği artırmak amacıyla, hızla gelişen bilişim teknolojilerin sunduğu imkanlardan mümkün olduğu en üst düzeyde faydalanmalıdır.Bu çalışmanın amacı kurumsal kaynak planlama kullanan işletmelerde depo yönetimi, stok kontrolü, malzeme ihtiyaç planlama süreçlerine ait prosedürlerin iç kontrolünü belirlenip ve ERP kullanarak nasıl gerçekleştirilebileceği araştırılmasıdır. Bu amaçla ERP sistemi kullanarak bir mobilya firmasında iç kontrolün belli alanlarda nasıl sağlandığı incelenmiştir. Çalışma sonucunda ERP sistemlerinin iç sistemlerinin iç kontrol amaçlı kullanımın kullanılmasının mümkün olduğu örneklerle gösterilmiş ve bir mobilya firmasında uygulamaya yer vererek literatüre katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Control is one of the five important functions of enterprise management. As the definition of The Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO), internal control is to consist reasonable reliability by board of directors, management staff and other employers to reach goals in 3 different categories which are efficiency and proficiency in activities, reliability on financial reporting, relevance with current laws and regulations.Nowadays, increasing capacity and complexity of enterprises increase the workload on data and make harder to control activities directly. This negative situation for enterprise management can be resolved by founding an internal control system. Enterprises should improve the usage of fast growing information technology to accomplish goals of controls faster and more reliable as much as they can.Aim of this study is to identify the internal control of procedures of warehouse management, inventory control process, material requirements planning process in companies using enterprise resource planning and investigate how to perform using ERP to provide the control of these processes and to contribute scientific literature by implementing a control system in a furniture factory using ERP systems.