Milli Mücadele döneminde Bilecik
Bilecik in the period of National Struggle
  1. Tez No: 326039
  2. Yazar: TANER BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SELVİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Bilecik, Ertuğrul, İnönü, Milli Mücadele, Hüdavendigar, Bilecik, Ertugrul, Inonu, National Struggle, Hudavendigar
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bilecik coğrafyası, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden en önemlisi hiç şüphesiz 600 sene hüküm sürmüş olan Osmanlı Devletidir. Bölgenin bu özelliği dolayısıyla Osmanoğlu ailesi de Bilecik coğrafyasına ayrı bir önem vermiştir. Nitekim sancak olma özelliklerini taşımamasına rağmen Anadolu'nun bu küçük şehri II. Abdülhamit zamanında yapılan idari taksimat sonrasında Hüdavendigar vilayetine bağlı bir sancak konumuna getirilmiştir. Bununla birlikte bu coğrafya Anadolu'nun içlerine kadar ulaşan demiryoluna sahip olması nedeniyle de son derece stratejik bir öneme sahiptir. Coğrafyanın bu konumu Türk Milli Mücadele Dönemi boyunca da devam etmiş ve hem Yunanlıların hem de Türklerin hakimiyet mücadelesine sahne olmuştur. Bu süreçte meydana gelen birçok savaş Bilecik ve çevresinde gerçekleşmiştir.1919?1922 yılları arasında Yunanlılar tarafından üç kez işgal edilen Bilecik ve çevresi, bu işgaller süresince birçok tahribata uğramış ve bölgede bulunan Müslüman halk 10?24 Temmuz 1921 tarihinde Bilecik'in Yunanlılar tarafından son ve en uzun süreli işgali neticesinde tamamen Bilecik'i terk ederek Sakarya, Gölpazarı, Ankara gibi güvenli bölgelere hicret etmek zorunda kalmıştır. Bu işgal 4?6 Eylül 1922 tarihine kadar sürmüş ve bu süreçte Yunanlılar Anadolu'daki yerli Rum ve Ermenilerle beraber hareket ederek bölgede onarılması çok zor maddi ve manevi tahribat meydana getirmişlerdir. Nitekim Bilecik ve çevresinin işgalden kurtarılmasından sonra imar faaliyetlerine başlanmış ancak bu faaliyetler birçok nedenden ötürü Cumhuriyet sürecinde de uzunca bir dönem devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
Bileck hosted many civilizations in the history. The most important of the civilizations, undoubtedly, is the Ottoman Empire with 600-year reign. Consequently, the house of Ottoman Empire attached great importance to Bilecik. However, Bilecik, a small city in Anatolia, became a Sanjak of Hudavendigar province during the reign of Abdulhamit II. The city had a great strategic importance thanks to having railways stretching through Anatolia. The strategic feature of the city was also important in the National Struggle and both Turks and Greeks struggled to have the control of the city during the period. As a result of this, many battles were held in and around Bilecik.The city was occupied three times between 1919-1922 by the Greeks, during which the city was seriously ruined and as a result of the last and the longest occupation by the Greeks between 10 and 24 July, 1921, the Muslims had to leave the city and emigrate to Sakarya, Golpazarı and Ankara, which were secure during those times. This occupation lasted until 4-6 September, 1922 and the Greeks, together with the Armenians and the Greeks in Anatolia, led to serious financial and emotional destruction, the restoration of which was almost impossible. In the period of the National Struggle, the city and its towns were saved from the occupation and the restoration of the city started as soon as possible. However, the restoration work lasted for a long time during the republic period due to many reasons.