Milli Mücadele döneminde İnegöl (1918-1923)
In İnegöl the period of National Struggle (1918-1923)
  1. Tez No: 451997
  2. Yazar: ÜMİT YETİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: İnegöl, İnönü Muharebeleri, Yunan ordusu, Yunan Zulmü, İnegöl, National Struggle, Battles of İnönü, Greek Army, Greek Atrocity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İnegöl Milli Mücadele döneminde Bursa ve İstanbul'a olan yakınlığı nedeniyle Yunan işgaline maruz kalan yerlerden birisi olmuştur. Özellikle 22 Haziran 1920 tarihinde Yunan ordusunun kıyı Ege'den hareketiyle birlikte İnegöl'de işgale uğramıştır. Yunan harekâtı karşısında Bursa ve çevresinde bulunan Türk birlikleri ise daha güvenli olan Bozüyük-İnönü mevzilerine çekilmek zorunda kalmıştır. Bu tarihten sonra ise Yunan birlikleri İnönü Savaşları ve Eskişehir-Kütahya Muharebeleri sırasında İnegöl'ü işgal ederek İnönü Mevziilerinde Türk birlikleri ile karşı karşıya gelmiştir. Ayrıca Yunan ordusu her saldırı ve geri çekilişte İnegöl'ü kullanmıştır. Coğrafyasının bu konumu nedeniyle İnegöl, Türk Milli Mücadelesinde birçok defa işgale uğramıştır ve Yunan tahribatına en fazla uğrayan yerlerden birisi olmuştur. Bununla birlikte Milli Mücadele yıllarında ortaya çıkan yerli Rum ve Ermeni çeteleri bölgede maddi manevi hasarlara neden olmuştur. Bu nedenden dolayı birçok İnegöllü evini barkını bırakıp Anadolu içlerine göç etmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmada Milli Mücadele dönemi olarak ifade edilen 1918-1923 yılları arasında İnegöl ve çevresinde gerçekleşen olaylar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
İnegöl became one of the places where Greek occupation was exposed due to the proximity of Bursa and İstanbul during the National Struggle period. Especially after the movement of Greek army from Aegean coast on 22 June 1920 İnegöl was occupied. Turkish troops in and around Bursa and had to withdraw to the more secure Bozüyük-İnönü emplacement. Following that date Greek troops occupied İnönü during Battles of İnönü and Battle of Kütahya-Eskişehir and faced the Turkish troops in İnönü. Besides, Greek army utilized İnegöl in every attack and withdraw. Because of its geographical location İnegöl was among the most destroyed places by Greek and it has been occupied many times in National Struggle. With this, the native Greek and Armenian gangs that emerged during the National Struggle caused material and moral damage to the region. For this reason many people from İnegöl had to leave their house and migrate to inside Anatolia. In this study the events having occurred in İnegöl and its vicinity during National Struggle, period between 1918-1923 will be handled.