Türkiye'de self oryantalizmin nesnesi olarak Kürtler
Kürdish people as an object of self orientalism in Turkey
  1. Tez No: 326041
  2. Yazar: YUSUF ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN BEZCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Self, Orientalism, Self Orientalism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bir bilim disiplini olarak oryantalizm III. Dünya ülkelerinin modernleşme çabaları esnasında seçkinler tarafından içselleştirilmiştir. İşte bu içselleştirme, self oryantalizmi meydana getirmektedir. Diğer bir ifade ile; oryantalizmi hegemonik hale getiren self oryantalizm kavramıdır. Oryantalizm sonradan modernleşen toplumlarda bir anlam kayması yaşamıştır ve bu nedenle herhangi bir toplumdaki oryantalizm anlayışını modernleşme öncesi ve modernleşme sonrası olarak iki ayrı süreç içinde değerlendirmek gerekmektedir.Yerel seçkinler ya da önderlerin modernleşme çabalarıyla Oryantalizmden self oryantalizme geçişte; Avrupamerkezli güç pekişmektedir. Doğu toplumlarına bakıldığında bu geçişin hemen hemen bütün toplumlarda mevcut olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda genelde Osmanlı toplumunda özelde ise Cumhuriyet ile beraber Türk toplumunda self oryantalizm rahatlıkla görülebilir.Modernleşme stratejisi olarak Osmanlı seçkinleri elinde başlayan ve Cumhuriyet seçkinleri elinde devam eden self oryantalist strateji, ulus devletler içinde pek çok öteki yaratmıştır. Bununla beraber self oryantalizm algısı ulus devletler içinde kendi kimliğini hissedemeyen söz konusu ötekileştirilmiş toplumlarda yeniden canlanmıştır. Bu bağlamda Türk ulus devleti içinde Kürt toplumsallığını temsil iddiası ile ortaya çıkmış olan PKK ve Kürt Merkezli siyasal-sosyal yapılanmaların yeni bir self oryantalist paradigmayı ortaya çıkardıkları ifade edilebilir.Çalışmada öncelikle (birinci bölümde) self oryantalizm kavramı bütün Doğu toplumlarındaki ötekiler incelenerek teorize edilmiş, daha sonra ise (ikinci bölümde) kültürel temas bölgesi kavramı ekseninde Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyetle beraber ortaya çıkan özne, nesne? ve öteki? algısı incelenmiştir. En nihayetinde ise günümüzde (2012) başlı başına sosyal-politik bir çıkmaz haline gelen PKK ve Kürt Merkezli siyasal partilerin self oryantalist stratejileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Orientalism, as a scientific discipline, has internalized by the efforts of the third world countries. Here, This internalization originates the self orientalism. In other words the notion, which renders the orientalism on a hegemonical position, is the notion called self orientalism. Orientalism has come through a semantic shift in the later modern societies and consequently It is essential to estimate an orientalism understanding in Whatsoever society as pre-modernization and post-modernization in two differing process.The Eurocentric power has become strong in the course of the transition from orientalism to self orientalism by the efforts of local elites or leaders. When the Eastern societies examined, this transition is to see in next to all societies. In this direction, the self orientalism can be seen generally in the Ottoman society and esoterically in the Türkish society along with the Republic.The self orientalist strategy, which starts on the Ottoman elite's hand and which goes on the Republic elite's hand, has created many other in the nation states. Nevertheless the self orientalism sense, in the societies those do not feel their own identities in the nation states, has revived. In this context, It is point out that; In the Turkish nation state, PKK organisation and the political-social settlements based on Kürdish ethnicity, have revealled a new self orientalist paradigm.In this study, (in the first chapter) firtly the self orientalism notion is theorized by analysing the others in all of the Eastern societies, and then (in the second chapter) on the center line of the notion called cultural contact zones, the subject, the object and the other perception generated with the Ottoman Empire and Republic, has examined.