Stratejik maliyet yönetimi yaklaşımlarından mamul yaşam dönemi maliyetleme yönetiminin analizi ve bir örnek uygulama
As a part of strategic cost management life cycle cost analysis and an application.
  1. Tez No: 326074
  2. Yazar: ÖZLEM KOÇAKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Dönemi Maliyetleme, Maliyet Yönetimi, Stratejik Maliyet Yönetimi, Geleneksel Maliyet Muhasebesi, Life Cycle Cost, Cost Management, Strategic Cost Management, Traditional Cost Accounting
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Küreselleşme, teknolojik yenilikler ve iletişimin sağladığı yeni olanaklar, işletmelere daha esnek, daha hızlı ve rekabetçi bir yapı kazandırmıştır. Dinamik pazar yapısı, maliyet sistemlerini, çevresel koşullara bağımlı çözümler üretmeye zorlamaktadır. Bu durum, ?maliyet yönetimi? ve ?stratejik maliyet yönetimi? kapsamındaki yaklaşımların önem kazanmasına neden olmuştur. Stratejk maliyet yönetimi kapsamında değerlendirilen ?Yaşam Dönemi Maliyetleme?, global rekabet ortamında daha sağlıklı karar almayı sağlayan bir maliyetleme yöntemidir. Bu yöntem, mamullerin/ sistemlerin ilk tasarım safhasından elden çıkarılmasına kadar tüm hayat seyrince ortaya çıkan maliyetlerin tahminlenmesi ve toplanması temeline dayanır. Maliyetlerin ortaya çıkış zamanları ve nitelikleri itibariyle önceden tahminlenmesi, yöneticilere maliyetleri yönetebilme ve uygulayacakları iş stratejilerini öngörebilme imkanı sunar.Bu çalışmada, yaşam dönemi maliyetleme kavramı, tarihsel olarak gelişim süreci, ilkeleri, teorik çerçevesi ve uygulama metodolojisi araştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, üretim öncesi ve sonrası maliyetlerin mamul maliyetlerine dahil edilmesinin, birim maliyetlerin daha doğru hesaplanmasını sağladığı tespit edilmiştir. Bu dikkate alındığında, daha sağlıklı fiyatlandırma kararları verilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Globalization, technologic innovations and new facilities provided by the communications gave the enterprises flexible, faster and competitive structure. Dynamic market structure has been forcing the cost systems to bring up solutions in line with environmental conditions. In turn, this led to the development of ?cost management? and ?strategic cost management? approaches. ?Life cycle cost?, part of strategic cost management, is an effective tool to be used in the decision making process in competitive environment. This is based on the principle of estimating and gathering all life cycle costs from the design to the end. Predicting emergence and qualities of costs can give directors to manage costs and foresee business strategies.In this work, we tried to find out the concept of life cycle cost, its development, principles and practical methodology. This research has shown that when costs before and after the products included in the estimation of the general costs, it brings about the correct cost of individual product. This will lead to cost effective decision making.