Karia bölgesi buluntusu Athena yontuları
The sculptures of Athena found in Caria region
- Tez No: 326091
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Karia Bölgesi, Athena, Heykel, Pedasa, Stratonikeia, Euromos, Tralleis, Caria Region, Athena, Sculpture, Pedasa, Stratonikeia, Euromos, Tralleis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Küçük Asia'nın güneybatısında yer alan Karia Bölgesi 18.yy'dan itibaren araştırmacıların ve gezginlerin dikkatini çekmiş; araştırmalar, 18. yüzyılda R. Chandler tarafından Halikarnassos şehrinde başlatılmıştır. Bu çalışmalar günümüzde de devam etmektedir.Çalışmada incelenen dört adet eser, Karia Bölgesi yerleşimlerinden Pedasa, Stratonikeia, Euromos ve Tralleis'ten farklı yıllarda ele geçen Athena heykel ve heykelciklerinden oluşmaktadır. Her bir eser, stilistik açıdan değerlendirmeye alınmış ve benzer örneklerle karşılaştırılarak bir tarihleme yoluna gidilmiştir. Buna göre; Pedasa Athenası dönem özelliklerini yansıtmakla birlikte, benzer olan birçok eser ile anolojisi yapılmış ve sonucunda Hellenistik Dönem içerisinde değerlendirmeye alınmıştır. Stratonikeia ve Euromos'ta bulunan Athena heykel ve heykelciği için ise erken etkiler de göz önünde bulundurularak tarihlemeleri Roma Dönemi kapsamında önerilmiştir. Tralleis Athena başı ise portresel özellikleri dikkate alınarak yorumlanmış ve M.Ö. 1. yy tarih önerisi ile sonuçlandırılmıştır.Ele alınan eserler ve karşılaştırmada değerlendirilen benzer örnekler Athena yontularının farklı tiplerini görmemizi sağlamış, aynı zamanda hem Karia Bölgesi plastiği hem de dönemsel olarak heykel sanatındaki gelişmeler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Caria Region which is located in southwestern Asia Minor attracted the attention of the researchers and explorers in 18th century. The Carian research begun in 18th century by R. Chandler in Halicarnassus and continue today.Four sculptures examined in this study are Athena statues and statuettes recovered from Pedasa, Tralleis, Euromos and Stratonicea in different years. Each work had been evaluated stilisticaly and dated by comparing with similar examples. According to this, the Athena from Pedasa which reflects its period?s features, had been compared with many similar works and as a result, had been dated to Hellenistic Period. For the statue and statuette from Stratonicea and Euromus, a date from Roman Era is proposed, by taking also into account the earlier effects. The date proposal for the Athena head from Tralleis had been concluded as 1st. Century of B.C. taking into consideration the portrayal features.Through the works studied in this thesis and the similar examples evaluated for the analogy, we could see the different sculptural types of Athena, and at the same time we examined the development in the sculpting in Caria through the periods.