Merkezi yönetim ve yerel yönetim arasındaki mali ilişkide belediyelerin rolü: Karşılaştırmlaı bir inceleme
The role of municipalities in fiscal relationship between central government and local government: A comparative study
  1. Tez No: 326092
  2. Yazar: HAYAL YETKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi yönetim, yerel yönetimler, idarelerarası mali ilişkiler, Fransa, İspanya, Türkiye, Central government, local governments, intergovernmental fiscal relations, France, Spain, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Yerel yönetimler, kamu yönetiminin önemli ve vazgeçilmez birimleridir. Hızlı kentleşme ve göç sonucunda ortaya çıkan nüfus artışıyla birlikte yerel yönetimlerin yerine getirdikleri hizmetlerin sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.Yerel yönetimlerin üstlendiği görevleri yerine getirebilmesi için du?zenli mali kaynağa sahip olmaları gerekmektedir. Pek çok ülkede merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasında farklı görev/hizmet ve gelir bölüşümü sistemi uygulanmaktadır. Her ülkenin kendi siyasi, ekonomik ve kültürel yapısının farklı olması nedeniyle, merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasındaki mali ilişkilerin de farklı uygulamaları bulunmaktadır.Bu çalışmada yerel yönetimlerde görev/hizmet bölüşümü ve gelir bölüşümü konuları Fransa, İspanya ve Türkiye örnekleri incelenerek ele alınacaktır. Çalışmanın amacı seçilen ülkelerde merkezi yönetim ve yerel yönetim arasındaki mali ilişkide, yerel yönetimler içerisinde temel yönetim birimi olan belediyelerin merkezi yönetimle olan mali ilişkisini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Local governments are important and indispensable units of public administration. The number of local governments? services is increasing with rapid urbanization and migration resulting from population growth.Local governments are supposed to have regular financial resources to fulfill their services. In many countries, there are different function/service and income distribution systems between central government and local governments. Due to each country has its own political, economic and cultural structure, there are different applications of financial relations between central government and local governments.In this study, function/service and income distribution subjects in local governments will be discussed by examining France, Spain and Turkey samples. The aim of the study is to examine the role of municipalities in financial relationship between central government and local governments.