Türkiye'de rüzgar enerjisi için strateji seçimi: Bulanık A'WOT uygulaması
Strategy selection for wind energy in Turkey: A fuzzy A'WOT application
  1. Tez No: 326107
  2. Yazar: FATMA AĞPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, SWOT, bulanık AHP, bulanık A'WOT, Wind Energy, SWOT, fuzzy AHP, fuzzy A'WOT
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde artan küresel enerji talebi ile fosil yakıt rezervlerinin tükenme sürecine girmesi yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları arayışlarına neden olurken, küresel ısınma tehlikesi bu arayışlarda katalizör etkisi göstermiştir. Böyle bir küresel konjonktür içerisinde, enerji konusunda acilen stratejik adımlar atması gereken Türkiye de benzer bir sürecin içerisine girmiştir. Bu süreçte rüzgar enerjisi gelişen teknolojisi ve değerlendirilmeyi bekleyen büyük potansiyeli ile diğer yenilenebilir enerji kaynakları arasında ön plana çıkmıştır. Dolayısıyla Türkiye rüzgar enerjisi sektörü son yıllarda önemli bir büyüme göstermiştir ve önümüzdeki dönemde de büyümeye devam etmesine kesin gözüyle bakılmaktadır. Fakat rüzgar enerjisi sektörünün gelişimine dair gerçekçi temellere dayanan ulusal bir strateji eksikliği, ülkenin sektörden maksimum faydayı elde etmesinin önüne geçmektedir. Bu çalışmada bahsi geçen eksikliğin giderilmesine yönelik olarak öncelikle SWOT analizi ile rüzgar enerjisi sektörünün mevcut durumu ortaya konulmuş, sonrasında Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ile SWOT faktörleri değerlendirilerek önerilen alternatifler arasından strateji seçimi yapılmıştır. Yapılan çalışmanın gerçekçi temellere dayanması adına uzman görüşlerine başvurulmuş ve karar verme sürecindeki belirsizlik ile sübjektivitenin üstesinden gelinebilmesi için bulanık mantık uygulanmıştır. Analiz sonucunda her seviyede, hibrid ve depolamalı sistemleri de içerecek şekilde Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi en öncelikli strateji olarak belirlenmiştir. Bu stratejinin benimsenmesi halinde ülke hem teknolojik, hem bilimsel, hem de istihdam açısından sıçrama gösterebileceği bir alana sahip olarak cari açığın daraltılmasında önemli bir imkan yakalayacaktır.
Özet (Çeviri)
Prompted by the increasing world primary energy demand and the coming fossil fuels depletion, a worldwide search for new and renewable energy sources began. Also global warming has made a catalyst effect in this trend. In such a global conjuncture, wind energy comes to forefront with its untapped high potential and mature technology in Turkey, which already have urgent energy issues to handle. In recent years wind energy showed a significant growth in Turkey and it is highly expected to continue growing in the forthcoming period. In this point, in order to gain greatest benefit from wind energy, a national wind energy strategy must be introduced. In this paper, a national wind energy strategy is tried to be put forward. For this purpose, the hybrid method of SWOT analysis and Analytic Hierarchy Process (AHP) is preferred, which is known as A'WOT in literature. And in order to eliminate fuzziness and subjectivity of decision making process, fuzzy logic is applied. As a result of applied A'WOT, supporting wind energy related R&D activities, also including hybrid and storage systems, is chosen as the top priority strategy to gain maximum benefit from wind energy in Turkey. If this strategy is adopted, Turkey will have an opportunity to make a splash in employment, technology and science fields. So wind energy not only solve the energy issues, but also can contribute to reducing Turkey's current acount deficit problem.