Diyarbakır ili merkez, Ergani, Eğil ilçeleri adak ve ziyaret yerleri
Vows and holy visits of Diyarbakir, Ergani, Eğil
- Tez No: 326109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Ziyaret, Adak yerleri, Veli, Kült, Menkıbe
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Diyarbakır, kutsalların ve inanışların maddi ve manevi beklentiler şeklinde ortaya çıktığı coğrafyalardandır. Birçok kültürün ve medeniyetin bir arada yaşadığı Diyarbakır'da, toplum genelinin veya bir kısmının, inanç ve ibadet çerçevesinde bağlılık ifade etmek amacı ile söylediği sözler, yaptığı hareketler ve inanmalar, ilin adak ve ziyaret yerlerinin manevi duygusundan etkilenmiş ve bu etkileniş toplumun yaşam tarzında da etkisini göstermiştir. Diyarbakır, manevi duygusu ve tarihi dokusuyla zengin bir ildir. İlin her karışının sahabe kanlarıyla kurtuluşunun etkisinde oluşan kutsallar, büyük bir önem arz etmektedir. İl merkezi, Ergani ve Eğil İlçelerinin hemen hemen her köşesinde adak ve ziyaret yerleri bulmak ve bu yerler çevresinde oluşan kutsalların hem yaşam hem de inanç üzerindeki etkisini gözlemlemek mümkündür. Çalışmamızda Diyarbakır il merkezi, Ergani ve Eğil ilçeleriyle ilgili kültürel, tarihi ve coğrafi bilgiler sunulduktan sonra adak ve ziyaret yerleri ilgili terimler ve kavramlar açıklanmıştır. Ayrıca Diyarbakır il merkezi, Ergani ve Eğil ilçelerindeki adak ve ziyaret yerlerine yer verilmiş, ilçelere göre dağılımı yapılan bu yerler, fonksiyonlarına göre incelenmiştir. Sonuç kısmında ritüellerin yaşayışa ve kültüre etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diyarbakır is a zone in which sacred values and beliefs appear as expectation both material and spiritual. In Diyarbakır many cultures and civizilations live together, the sayings, attitudes and worships said to express relationship within belief and pray by whole or a part of society were affected by moral sensation of vows and visiting places, and that influenced society's lifestyle. Diyarbakır is a wealthy city with its moral sensation and historical artifacts. Relics formed under the affects of companions blood in every inch of the ground presents a great importance. It's possible to find vows and visiting places in almost every Street of Eğil, Ergani and the centrum, also to see the effects of relics on lives and beliefs.In this research, after presenting the terms and concept about vows, visiting places of folk literature ; cultural, historical, geographic information about the centrum, ergeni and eğil is explained.Main part of our research, vows and visiting places of the centrum, Ergani and Eğil is mentioned and observed distributing to towns and functions.In the result of research, effects of rituals on lifestyle and culture is rated.Keywords ; Visiting places, Vow places, dervish, Religion, Sag