Âşık Nevrûzî Mevlidi ( İnceleme-Metin )
An analysis and contexual of the Mevlid by the Aşik Nevrûzî
- Tez No: 326110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşık Nevrûzi, Edebiyat, Mevlid, Hz. Muhammed, Âşık Nevrûzi, Literature, Mevlid, Hz. Muhammed
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Mevlid, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in doğum günü ve bu günü anlatan eser ve de bu günde yapılan merasimdir. Mevlid'in ilk örnekleri Arap edebiyatında verilmiştir. Arap edebiyatının önemli şiir türlerinden olan methiye içerisinde Hz. Muhammed'e yapılan övgüler önemli yer tutmaktadır. Hz. Peygamber'in vefatından sonra bu methiyelere bağlı olarak yeni türler gelişmiştir. Mevlid de bu yeni edebi türlerden biridir.Âşık Nevrûzi-Mevlid (İnceleme, Metin) adlı bu çalışmanın amacı; İslami Türk edebiyatında önemli bir yere sahip mevlid türünün bir örneği olan bu eseri bilim dünyasına kazandırmaktır. İlk olarak mevlid türüne genel olarak değinilmiş, İslam medeniyetinde, Osmanlılardaki mevlid kutlamaları ve mevlid türü hakkında bilgi verilmiştir; ayrıca Türk edebiyatında daha önce yazılmış bu türdeki eserler ve yazarları hakkında bilgi verilmiştir. Giriş bölümünde yine mevlid türünün en güzel ve emsal teşkil eden eseri Vesiletü'n-Necât'tan bahsedilmiştir. Sonrasında üzerinde çalıştığımız mevlid şairi Âşık Nevrûzi'nin hayatı ve edebi kişiliğinden söz edilmiştir. Eserin yazıldığı tarih, nazım şekli gibi dış özellikleri ile inceledikten sonra, manzum didaktik türde olan Mevlid'in muhteva özelliklerine bahsedilmiş ve asıl metne geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mevlid is a name for Hz. Mohammed (s.a.v)'s birthday and the work describing the day and also the ritual performed on the same day. First examples of Mevlid poems were given in Arabic literature. Commendations for Hz. Mohammed cover an important part in Methiye, oneof the most important kinds of poems of Arabic literature. New types relatingto Methiye flourished after the death of the Prophet, and Mevlid is one ofthose types.The purpose of this study is; to give this mevlid tailor `which is very important to Turkish literatur to the scientific world. At first is genaraly deal with the mavlid. It's given the information about the celebration of mevlid of Islamic civilization and the Ottoman Empire. Also this works is gives us the information about the previously written works and its authors. later, which set a precedent for the most beautiful and the work of its kind mevlid Vesiletü'n-Necat'tan mentioned. Afterwards he worked on the mawlid in love with the poet's life and literary personality Nevrûzi'nin been mentioned. At the date of the work, after reviewing with the external features, such as versification, poetic recommendation type mentioned of the Mevlid?s in the specifications and the actual text content is used.