Doğum sonu bakımın annenin yenidoğan bakımından memnuniyetine ve annelik fonksiyonlarına etkisi
Impact of postpartum care on newborn care satisfaction of mother and functions of motherhood
- Tez No: 326255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE ÖZTÜRK CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: doğum sonu bakım, yenidoğan bakımı, bakım memnuniyeti, annelik fonksiyonu, postpartum care, newborn care, satisfaction of mother, functions of motherhood
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
DOĞUM SONU BAKIMIN ANNENİN YENİDOĞAN BAKIMINDAN MEMNUNİYETİNE VE ANNELİK FONKSİYONLARINA ETKİSİEbe Ayşen DEMİRYüksek Lisans Tezi, Ebelik Anabilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Hafize ÖZTÜRK CANNisan 2012, 117 sayfa.Bu araştırma, anneye evde verilen doğum sonu bakımın annenin, yenidoğan bakımından memnuniyetine ve annelik fonksiyonlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Doğum sonu birinci gün ilk 24 saat içinde hastanede ilk doğumunu vajinal yolla yapan annelerle görüşülüp, araştırmaya katılmayı kabul eden annelere bilgilendirilmiş onamları alınmıştır. Araştırma, iki gruplu randomizasyon yöntem ile eğitim ve kontrol grubu olmak üzere iki grupta yapılmıştır Doğum sonu annelere iki ev ziyareti yapılmıştır. Birinci ziyaret: doğum sonu ikinci ve üçüncü günlerde, ikinci ziyaret; 11.-15. günlerde yapılmıştır. Çalışma deney grubu n:40, kontrol grubu n:40 anne ile yürütülmüştür. Araştırmanın bağımlı değişkenini, PKDÖ annelik görevleri ile başa çıkmada güce güvenme ve Annelik ve yenidoğan bakımından memnunluk alt ölçeklerinin puan ortalamalar; bağımsız değişkenlerini ise; doğum sonu bakım alma durumu oluşturmuştur. Araştırma 01. 06-31.10 2011 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları Ve Doğum Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir.I. ziyarette eğitim grubu annelerin Annelik ve Yeni Doğan Bakımından Memnunluk puan ortalamaları bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamışken, Annelik ve Yeni Doğan Bakımından Memnunluk puan ortalaması bakımından II. ziyarette elde edilen puanlara göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.Ayrıca, Annelik Görevleriyle Başa Çıkmada Güce Güvenme puan ortalamaları bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamışken, II. ziyarette elde edilen puanlara göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.Araştırmada, doğum sonu verilen ebelik bakımının annenin yenidoğan bakımından memnuniyetini arttırdığı ve annelik fonksiyonlarına etkisinin olduğu PKDÖ sonuçlarının istatistiksel analizi sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IMPACT OF POSTPARTUM CARE ON NEWBORN CARE SATISFACTION OF MOTHER AND FUNCTIONS OF MOTHERHOODEbe Ayşen DEMİRMA Thesis in Department of MidwiferySupervisor: Doç. Dr. Hafize ÖZTÜRK CANApril 2012, 117 pagesIMPACT OF POSTPARTUM CARE ON NEWBORN CARE SATISFACTION OF MOTHER AND FUNCTIONS OF MOTHERHOODABSTRACTThis research is planned to evaluate impact of postpartum care on newborn care satısfactıon of mother and functıons of motherhood.At hospital, within the first 24 hours of the first day postpartum first natural birth mothers who have been interviewed accepted to participate in the study with consent. The study has been conducted in two groups, control and training, with the method of randomization. Postpartum mothers received two home visits. First visit was on second and third days of the postpartum. The second visit was made on the days 11-15th. The study of the training group of 40 and a control group of 40 was carried out with mothers. The dependent variable; PKDÖ“confidence strength to deal with the functions of motherhood”and“motherhood and newborn care satisfaction”sub-scale average scores, while the independent variable is being the postpartum care. The study was conducted from June 02, 2011 through October 31, 2011 at Obstetrics and Gynecology Hospital. Determined by the method of randomization, and per results of the power analysis in each group of 40, mothers formed the study samples.During visit 1st, from“newborn care satisfaction and motherhood”scores did not differ significantly between the groups. During visit 2nd, the mean scores obtained from“newborn care satisfaction and motherhood”showed statistically significant difference when comparing the groups .The First visit,“confidence strength to deal with functions of motherhood”in different groups showed no statistically significant difference using mean scores. In visit second, mean scores of“confidence strength to deal with functions of motherhood”obtained shows statistically significant when groups compared. When midwifery support/care/services provided at home to natural birth giving mothers, this substantially boosts their“confidence strength to deal with the functions of motherhood”.When midwifery care provided at home to vaginal birth giving mothers, this substantially boosts their“newborn care satisfaction and motherhood”.Midwifery boosts newborn care satisfaction and the functions of motherhood per our research employing the results of the statistical analysis of PKDO findings.