Üç yaş altında koklear implant takılan çocuklarla normal işiten çocukların erken dönem konuşma üretimlerinin karşılaştırılması
Comporison of early speech production of children that received a cochlear implant before the age of three with normal hearing children
  1. Tez No: 326379
  2. Yazar: SAMİME SONUGÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Dil gelişimi, İşitme kaybı, Koklear İmplant, LittlEars Konuşma Üretimi Anketi, Language development, Hearing loss, Cochlear Implant, LittlEars Early Speech Production Questionnaire
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, CI kullanan çocuklar ile normal işiten çocukların erken dönem konuşma üretimlerinin karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Karşılaştırmak için Littlears Erken Konuşma Üretimi Anketi'nden faydalanılmıştır. Normal işiten grup 186 çocuktan, koklear implant kullanan grup ise 100 çocuktan oluşmaktadır. Anket Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Kliniği ve Sağlık Bakanlığı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ailelere uygulanmıştır. Normal işiten grupta ve koklear implant kullanan çocukların ailelerinden çocuğun gelişimi hakkında bilgi alınarak dil gelişimini olumsuz etkileyebilecek diğer faktörlerin tespit edilmesi durumunda anket sonuçları değerlendirmeye alınmamıştır.Araştırma prospektif ve kesitseldir. Littlears Konuşma Üretimi Anketi'nin geçerlik çalışması 186 normal işiten Türk çocuğu üzerinde yapılmıştır. Değerlendirmeye normal işiten 0-18 ay arasındaki çocuklar alınmıştır. 18 aya ait 18 farklı aralık belirlenmiş ve her aralıkta belli sayıda çocuk olmasına dikkat edilmiştir. Böylece her ay aralığı için beklenen değer ve minimum değer belirlenmiştir.Koklear implantlı örneklemde de çocukların 3 yaşın altında ameliyat edilmiş olmasına dikkat edilmiştir. Karşılaştırma yapılırken İmplantlı çocukların işitme yaşları kullanılmıştır. Normal işiten grupla koklear implant kullanan grubun erken konuşma üretimleri karşılaştırıldığında, başlangıç aşamasında koklear implantlı çocukların toplam puanları normal işiten çocuklardan daha yüksek bulunmuştur; fakat zaman içinde konuşma üretimlerindeki artışın normal işiten grupta , koklear implantlı gruba göre daha hızlı olduğu görülmüştür. 18. ayda da iki grubun puanları eşitlenmiştir.Araştırmada normal işiten çocuklarda erken dönem konuşma üretiminin cinsiyete göre fark edip fark etmediğine bakılmış ve cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Normal işiten grupta araştırılan diğer bir konu da tekdillilik ve çiftdilliliğin erken konuşma üretimine olan etkisidir. İkidilli çocukların toplam puanları tekdilli çocuklara göre istatistiksel olarak düşük bulunmuştur. Ancak araştırmadaki ikidilli çocukların sayısı 35 olduğu ve bu sayı da sonuç bildirmek için düşük bir sayı olduğu için daha fazla sayıdaki ikidilli çocuğun verileri karşılaştırmada kullanılırsa daha güvenilir sonuçlara ulaşılabileceği düşünülmüştür.Bu çalışma kesitsel bir çalışmadır. Dil gelişimindeki büyümenin izlenmesinde, boylamsal çalışmaların çok daha güvenilir sonuçlar vereceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to compare early speech production of children using CI with the early speech production of normal hearing children. LittlEars Early Speech Production Questionnaire was administered for comparison of the two groups. Normal hearing group consisted of 186 children while the CI group consisted of 100 children. The questionnaire was applied to the families of the children who applied to the ENT Department of the Medical Faculty of Ege University and İzmir Bozyaka Training and Research Hospital. Information regarding children?s development were obtained from the families of the normal hearing group and CI group. Questionnaire results of the children who were found to be subject to other factors that might have had a negative effect on their language development were excluded and not taken into evaluation.This is a prospective and cross-sectional research. LittlEars Early Speech Production Questionnaire Validation Study was performed on 186 normal hearing Turkish children between 0-18 months of age. 18 intervals were determined for 18 months, paying attention to include a certain number of children in each interval. Thus, expected values and minimum values for each interval were determined.With the CI group, particular attention was paid to the selection of children that were implanted before the age of 3. Hearing age was used as the comparative age for implanted children. When compared with the normal hearing group, CI group initially had higher total scores. However, speech production skills of the normal hearing group developed faster than those of the CI group in due course. Scores of the two groups were equalled in the 18. month.The research investigated whether early speech production depends on gender and no statistically significant difference was found between genders. Another topic explored in the normal hearing group was the effect of monolinguality and bilinguality on early speech production. Total scores of the bilingual children were found to be statistically lower than those of monolingual children. However, as the number of bilingual children in the study was 35, which is too low to present as a result; it is thought that a larger number of bilingual children could yield more reliable results.This is a cross-sectional study. Longitudinal studies are considered to give more reliable outcomes for monitoring language development.