Yoğun bakım hemşirelerinin ölüme karşı tutumları ile ruhsal durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Establishing the correlation of intensive care unit nurses state of mind and death attitude profile
- Tez No: 326380
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİRE OLCAY ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: yoğun bakım hemşireleri, ruhsal durum, ölüme karşı tutum, intensive care unit nurses, state of mind, death attitude profile
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Önsöz, S.B. Yoğun Bakım Hemşirelerinin Ruhsal Durumları İle Ölüme Karşı Tutumları Arasındaki İlişkinin Saptanması, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 2013. Araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin ruhsal durumları ile ölüme karşı tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı ve ilişkisel tipte bir araştırmadır. Araştırma üç farklı hastanenin reanimasyon yoğun bakımlarında çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 91 hemşireyle yürütülmüştür. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri ve Ölüme Karşı Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis, Mann Whitney U testi ve Pearson Korelasyon Testi kullanılmıştır. Araştırma da, kronik/akut hastalık varlığı, geçirilmiş ruhsal hastalık varlığı, şu anda ruhsal hastalığının olması, ölüm konusunda aldığı eğitimi yeterli bulup/bulmama durumu, çalıştığı birim seçimini kendinin yapıp/yapmaması, aileye ölüm haberini verme, ölüm olayları karşısındaki duyguları değişkenleri hemşirelerin ruhsal durumlarını etkilerken; medeni durum ve ölüm olayı karşısındaki duyguları değişkenleri hemşirelerin ölüme tutumlarını etkilemiştir (p < 0.05). Ayrıca yoğun bakım hemşirelerinin kısa semptom envanteri ile ölüme karşı tutum ölçeğinin korelasyonu karşılaştırıldığında; kısa semptom envanterinin hostilite, fobik anksiyete ve psikotisizm alt boyutları ile ölüme karşı tutum ölçeğinin kaçış kabullenme alt boyutu arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki saptanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerin ruhsal durumunun periyodik olarak takip edilmesi, ölüme ilişkin farkındalığı sağlayacak eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Önsöz, S.B. Establishing the correlation of intensive care unit nurses state of mind and death attitude profile, Aegean University Graduate School of Health Sciences, Psychiatric Nursing Postgraduate Thesis, İzmir, 2013. Study, which was made to analyse the relation of intensive care unit nurses state of mind and death attitude, is a descriptive and a relational form. Study was carried out with ninety-one nurses working at reanimation intensive care unit of three different hospitals and accepting to be part in the study. Parameters were gathered by using Introductory Information Form, Brief Syptom Inventory and Death Attitude Profile Revised (DAP-R). Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U test and Pearsons Correlation Test were used in evaluating the parameters..Whilst absence of chronic / acute disease, previous mental illness, to have mental illness at present, adequateness of the education on the death cases, making the unit selection on her own or not, death knell to the family and their emotive variables about death cases affects the nurses mental state, emotive variables about marital status and the death case affects the attitudes of the nurses on the death. (p < 0.05). Besides when the correlation of brief symptom inventory and death attitude profile compared; a positively poor relation was found between brief symptom inventorys hostility, phobic anxiety and lower dimensions of psychoticism and in lower dimensions of acceptance escape of death attitude profile. In the direction of this findings it is advised to follow intensive care units nurses state of mind periodically and to organize education programmes providing death awareness.