Ölçüm öncesi dinlenme süresinin ve dinlenme esnasında konuşmanın indirekt kan basıncı ölçüm değeri üzerine etkisi
The effect of resting period and talking during resting period on the indirect blood pressure measurement value
  1. Tez No: 326435
  2. Yazar: DUYGU BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KHORSHID
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kan basıncı ölçümü, Dinlenme süresi, Konuşma, Measurement of blood pressure, Resting period, Speaking
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırma, indirekt arteriyel kan basıncı ölçerken bireyin dinlenme süresinin ve dinlenme esnasında konuşmanın ölçüm değeri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Örneklemi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi?nin İç Hastalıkları Kliniği ve Polikliniği?ne 18 yaşın üzerinde olan, başvuran 90 normotansif ve 90 hipertansif hasta ve hasta yakını oluşturmuştur. Veriler 31 Ekim 2012 ? 27 Aralık 2012 tarihleri arasında toplanmıştır. Yaş grubu ve cinsiyete göre randomize edilerek 90 normotansif ve 90 hipertansif hasta veya hasta yakını çalışma kapsamına alınmıştır. Verilerin analizinde t testi, tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Konuşma Uygulama grubundaki hastalara hastaneye başvuru nedeni olan yakınmalarını ve hastalık öyküsünü anlatması istendi. Konuşma Kontrol grubundaki hastalar 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 dk süre ile dinlendirilerek ve bu süre boyunca konuşmamaları istendi. Dinlenme Uygulama grubundaki hastalar 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 dk süre ile dinlendirildi. Hastaların kan basıncı 5 dakikada bir 30 dk. süreyle sağ koldan ölçüldü. Normotansif hastalarda dinlenirken konuşmanın 128sistolik kan basıncı değerini değiştirmediği, ancak dinlenirken konuşmaksızın beklerken sistolik kan basıncı değerinin azaldığı, ve sistolik kan basıncı değerinin 20 dk. içinde en düşük noktaya kadar azaldığı bulunmuştur. Hipertansif hastalarda dinlenirken konuşmanın sistolik kan basıncı değerini azalttığı, sistolik kan basıncı değerinin 30 dk. içinde sabit bir noktaya kadar azaldığı bulunmuştur. Hipertansif hastalarda dinlenirken konuşmaksızın beklemenin sistolik ve diastolik kan basıncı değerini azalttığı, sistolik ve diastolik kan basıncı değerinin 20 dk. içinde en düşük noktaya kadar azaldığı bulunmuştur. Normotansif hastalarda kan basıncı ölçerken birey 20 dk, hipertansif hastalarda ise 30 dk dinlendirilmelidir ve dinlenirken konuşturulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
This research was made to examine the effect of resting period and talking during resting on indirect arterial blood pressure. The sample was consists of 90 normotansive and 90 hypertansive patients or patients? relatives, above 18 years old, who attended to Outpatient and Clinic of Internal Medicine. Data were collected between the date 31 October 2012 and 27 December 2012. Ninety normotensive and 90 hypertensive patients who were randomized according to age group and gender were included in the study. In analysis of the data T test, variance analysis in repeated measures ANOVA was used. Subjects in the experimental group were asked to speaking about symptoms of disease or the causes of hospital admission of themself or patients. Subjects in the control group was asked to rest during 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 minute and not speaking during resting period. Subjects in the control group was asked to rest during 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 minute. Blood pressure was measured from right arm in every 5 minute during 30 minute. It was found that speaking when resting does not changed the systolic blood pressure in normotansive patients, but the systolic blood pressure reduced during resting 130period without speaking, and the systolic blood pressure reduced to the least low value in 20 minutes. It was found that speaking reduced the systolic blood pressure in hypertansive patients, the systolic blood pressure reduced to the least low value in 30 minutes. It was found that the systolic and diastolic blood pressure reduced during resting period without speaking in hypertansive patients, and the systolic and diastolic blood pressure reduced to the least low value in 20 minutes. Normotansive patients should rest about 20 minutes, hipertansive patients should rest about 30 minutes and do not speaking during resting.