Reflü özefajit gelişiminde helikobakter pylori enfeksiyonunun etkisi
The effect of of helicobacter pylori infection on the development of reflux esophagitis
- Tez No: 326461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Reflü özefajit, Helikobakter pylori, görülme sıklığı, Reflux esophagitis, Helicobacter pylori, prevalence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETReflü özefajit; mide içeriğin özefagusa geri kaçması sonucu yakınma veya mukozal hasar olarak tanımlanmaktadır. Reflü özefajit gelişimindeki Helikobakter pylori enfeksiyonu etkisinin araştırılmasına dair tartışmalı yayınlar mevcuttur. Yapılan bazı çalışmalara göre reflü özefajit gelişiminde Helikobakter pylori enfeksiyonunun etken olduğu, bazı çalışmalarda ise etken olmadığı tespit edilmiştir.Çalışmamızın amacı Helikobakter pylori pozitif ve negatif olgularda reflü özefajit sıklığının araştırılmasını ve Helikobakter pylori enfeksiyonunun reflü özefajit üzerine etkisini saptamaktır.Ocak 2009 ile Aralık 2011 tarihleri arasında çocuk gastroenteroloji polikliniğine karın ağrısı, dispeptik yakınmalar, kusma, regürjitasyon yakınmaları, kronik öksürük, gelişme geriliği, kilo kaybı yakınmaları ile başvurmuş özefagogastroduedenoskopisi ve biyopsisi yapılan 228 `i kız 138'i erkek toplam 366 hasta çalışmaya alındı. Hastalar Helikobakter pylori pozitif ve negatif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Helikobakter pozitif 181 olgunun 82 (%45,3)'sinde reflü özefajit saptanırken 99 (%54,7)'unde özefajit saptanmadı. Helikobakter pylori negatif 185 olgunun 94 (%50,8)'ünde reflü özefajit pozitif olarak saptanırken 91 (%49,2)'inde özefajit saptanmadı. Olguların ağırlık z skoru artışı ile Helikobakter pylori görülme sıklığının arttığı, ancak boy z skoru ile Helikobakter pylori görülme sıklığı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, ayrıca olguların ağırlık ve boy z skorlamaları ile reflü özefajit sıklığı arasında da anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptandı.Yaş gruplarına göre Hp sıklığının karşılaştırılmasında da 11?18 yaş grubunda Hp sıklığında 5?10 yaş grubuna kıyasla artış olduğu saptandı. Yine 11?18 yaş arası 217 hastanın özefajit sıklığında 5?10 yaş arası 149 hastaya kıyasla artış olması da anlamlı olarak değerlendirildi. Helikobakter pylori ve reflü özefajit gelişim sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır.Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmada reflü özefajit gelişiminde Helikobakter pylori enfeksiyonunun bir risk teşkil etmediği gösterilmiştir. Hp pozitifliği ile reflü özefajit gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF OF HELICOBACTER PYLORI INFECTION ON THE DEVELOPMENT OF REFLUX ESOPHAGITISReflux esophagitis is defined as symptom or mucosal detriment which occurs as a result of esophagus reflux of gastric content. There are controversial publications concerning the investigating the effects of helicobacter pylori infection on the development of reflux esophagitis. According to some studies conducted, helicobacter pylori infection has been found as a factor on the development of reflux esophagitis; but in some other studies it has been found as a non-factor.The aim of our study is to investigate the frequency of reflux esophagitis in helicobacter pylori positive and negative cases and to determine the effect of helicobacter pylori infection on the development of reflux esophagitis.228 female and 138 male, at total 366 patients; who resorted to the child gastroenterology polyclinic between the dates January 2009 and December 2011 with the complaints of abdominal pain, dyspeptic symptoms, vomiting, regurgitation symptoms, chronic cough, growth retardation, weight loss; and whose esophagogastroduodenoscopy and biopsy have been carried out, have been included in the study. Patients have been separated in to two groups as helicobacter pylori positive and helicobacter pylori negative. Out of 181 helicobacter pylori positive cases, while 82 (%45,3) patients have been detected with reflux esophagitis, 99 (%54,7) patients have not been detected with esophagitis. Out of 185 helicobacter pylori negative cases, while in 94 (%50,8) reflux esophagitis has been detected as positive, 91 (%49,2) patients have not been detected with reflux esophagitis.Furthermore, it has been found that helicobacter pylori frequency increases with the weight z scores of the cases, whereas there is no meaningful difference between height z scores and helicobacter pylori frequency; also it has been detected that there is no meaningful difference between height and weight z scores of the cases and the frequency of reflux esophagitis. And when the age groups and Hp frequency are compared, an increase has been detected in 11?18 age group in comparison with 5?10 age group. In addition, that there has been an increase in esophagitis frequency of 217 patients aged between 11?18 in comparison with 149 patients aged between 5?10 has been considered as meaningful. That the frequency of helicobacter pylori and reflux esophagitis increases with age has been found.In conclusion, in that study we conducted, helicobacter pylori infection has been found not to pose a risk in development of reflux esophagitis; and any statistical meaningful difference between Hp positivity and reflux esophagitis has not been detected.