Endometriozis, endometrioma veya adenomyozis tespit edilen kadınlarda endometrium C sinir liflerinin araştırılması
Investigation of c nerve fibres in the endometrium of patients diagnosed with endometriosis, endometrioma or adenomyosis
- Tez No: 326460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU KUMBAK AYGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, Endometriozis, Endometrioma, Endometriyal Biyopsi, İmmunhistokimya, Sinir Lifleri, Adenomyosis, Endometriosis, Endometrioma, Endometrial Biopsy, Immunohistochemistry, Nerve Fibres
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETEndometriozis tanısını koymak için altın standart günümüzde laparoskopidir. Bu çalışmada, endometriozis tanısını koyabilmek için laparoskopiye göre daha az invazif bir yöntem olarak endometriumdan biyopsi alınmış ve biyopsi materyallerinde C sinir lifleri araştırılmıştır. C sinir liflerinin oranları endometriozis, endometrioma, adenomyozis hasta grupları ile kontrol grubunda karşılaştırılarak endometriyal örneklemenin endometriozis tanısında yerini ortaya koymak amaçlanmıştır.Çalışmaya 20 endometriozis, 20 endometrioma, 20 adenomyozis tanısı konulan hasta ve bu patolojilerin olmadığı 20 hasta kontrol grubu olarak dahil edildi. Olguların tümünde operasyon esnasında endometriyal örnekleme yapıldı. Endometrial örneklere içerdikleri sinir liflerini belirlemek için S-100 ve PGP9.5 ile immunhistokimya boyama yapıldı. Elde edilen sonuçlar gruplar arasında Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılarak karşılaştırıldı.Endometriozis, endometrioma ve adenomyozis hasta gruplarında C sinir lifi oranları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında adenomyozis ve endometrioma gruplarında endometriozis grubuna göre C sinir lifi oranı anlamlı olarak yüksek bulundu. Tüm hastalık grupları dismenore/disparoni varlığı ve C sinir lifi oranı açısından karşılaştırıldığında ise dismenore/disparoni varlığında C sinir lifi oranı anlamlı olarak yüksek bulundu. Endometriozis evresine göre C sinir lifi oranında ise anlamlı fark izlenmedi. Endometriyal biyopsinin yapıldığı menstruel dönem ile sinir lifi yoğunluğu arasında da ilişki izlenmedi.Endometriozis, endometrioma ve adenomyozis hasta gruplarında kontrol grubuna göre endometrium C sinir liflerinin anlamlı olarak artış göstermesi endometriyal biyopsi tekniğinin endometriozis tanısında basit ve güvenilir bir tanı yöntemi olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF C NERVE FIBRES IN THE ENDOMETRIUM OF PATIENTS DIAGNOSED WITH ENDOMETRIOSIS, ENDOMETRIOMA OR ADENOMYOSISThe gold standard in the diagnosis of endometriosis is laparoscopy. In the present study, endometrial biopsy, a less invasive method compared to laparoscopy, was performed and C nerve fibres ratio was investigated in those endometrial samples in order to investigate the utility of this technique in the diagnosis of endometriosis. C nerve fibres ratio was compared among endometriosis, endometrioma, adenomyosis and control groups and the role of endometrial biopsy in the diagnosis of those pathological conditions was sought.The present study was comprised of 20 patients with endometriosis, 20 patients with endometrioma, 20 patients with adenomyosis and 20 patients without those pathologies as the control group. Endometrial biopsy was performed during the operation in all the patients included. Endometrial samples were treated with both S-100 and PGP9.5 immunohistochemical dyes in order to determine nerve fibres. The results were analyzed statistically with Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests.The ratio of C nerve fibres in the endometriosis, endometrioma and adenomyosis groups were found to be significantly higher than the control group. Among the groups, the ratio of C nerve fibres was found to be significantly higher in the endometrioma and adenomyosis groups compared to the endometriosis group. In all the three groups with pathologies, C nerve fibres ratio was evaluated according to the presence of dysmenorrhea/dyspareunia and, significantly higher ratio was observed in those with dysmenorrhea/dyspareunia. As regards the endometriosis stage, no significant difference was found in C nerve fibres ratio.In conclusion, significantly higher ratio of C nerve fibers found in the endometriosis, endometrioma and adenomyosis groups compared to the control group suggests that endometrial biopsy might be a simple and reliable method to be used in the diagnosis of endometriosis.