Likopen ve genisteinin tiyoasetamid ile oluşturulan deneysel karaciğer sirozunda koruyucu rolü
The preventive role of lycopene and genistein in thioacetamide induced liver cirrhosis
- Tez No: 326476
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL BAHÇECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, tiyoasetamid, likopen, genistein, Liver cirrhosis, thioacetamide, lycopene, gensitein
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETBu çalışmada antioksidan ve anti-inflamatuvar etkileri olan likopenin ve genisteinin tiyoasetamidle oluşturulan deneysel siroz modelinde koruyucu rolünü incelemeyi amaçlandı.Çalışmada eşit sayıda 5 gruptan oluşan 35 adet erkek Wistar Albino ratlar kullanıldı. Birinci grup standart rat yemi ile beslendi. Diğer dört gruba hafta iki gün 200 mg/kg thioacetamide (TAA) i,p. uygulandı. İkinci gruba yalnızca TAA verildi. Üçüncü grup TAA +likopen (6 mg/kg p.o), dördüncü grup TAA+genistein (1 mg/kg p.o), beşinci grup TAA+likopen+gensitein aldı. Çalışma 8. hafta sonunda sonlandırıldı. Ratlar dekapitasyonla öldürülerek biyokimyasal ve histopatolojik inceleme için serum ve karaciğer örnekleri alındı. ALT, AST, GGT, LDH düzeyleri çalışıldı. Histopatolojik incelemede fibrozis skorlandırıldı. ?-SMA ekspresyonu için immunohistokimyasal boyama yapıldı. Gruplara ait doku GSH-px, TNF- ?, TGF- ß, NFk-B, tip 1 kollajen ve MDA düzeyleri çalışıldı.Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında grup 2'de serum ALT, AST, GGT, LDH, doku TNF-?, TGF-ß, MDA, NF-?B ve tip 1 kollajen düzeylerinde anlamlı artış; doku GSH-Px düzeyinde anlamlı derece azalma görüldü. Grup 3, 4 ve grup 5'te, grup 2 ile karşılaştırıldıklarında serum ALT, AST, GGT, doku TNF-?, TGF-ß, MDA, NF-?B ve tip 1 kollajen düzeylerinde anlamlı derecede azalma tespit edildi. Doku GSH-Px düzeyinde anlamlı artış saptandı.Grup 2'de kontrol grubuyla karşılaştırıldığında doku fibrozisi ve ?-SMA expresyonunda anlamlı artış saptandı (p?0.001). Grup 3, 4 ve 5'te grup 2'ye göre fibrozis ve ?-SMA expresyonu anlamlı olarak daha azdı (p?0.001). Grup 4 ve 5 arasında fibrozis ve ?-SMA skoru açısından anlamlı fark yokken, bu iki grup, grup3'e göre fibrozis ve ?-SMA expresyonunu anlamlı derecede daha düşüktü (p?0.001).Gensitein ve likopen oksidatif stress ve inflamasyonu azaltarak siroza karşı koruyucu etki sağlamaktadır. Genistein ve likopen+genistein kombinasyonu fibrozisi azaltmada likopene göre daha etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE PREVENTIVE ROLE OF LYCOPENE AND GENISTEIN IN THIOACETAMIDE INDUCED LIVER CIRRHOSISIn this study we investigated the protective effect of two antioxidant andanti-inflammatory nutrients, lcyopene and genistein, against TAA induced liver cirrhosis.Thirty five Wistar Albino rats were used and equally divided into 5 groups. The first group was control group. The other four groups were injected with intraperitoneal TAA 2 mg/kg for 8 weeks. The sekond was injected TAA alone. The third group received TAA+lycopene (6 mg/kg p.o.), the foruth grup received TAA+gensitein (1 mg/kg p.o.) and the fifth group received TAA+lycopene (6 mg/kg p.o.)+genistein (1 mg/kg p.o.) for 8 weeks. At the end of eight weeks animals were killed. Plasma ALT, AST, GGT, LDH, GSH-Px and tissue GSH-Px, TNF-?, TGF-ß, NFk-B, MDA and collagene type 1 were studied. Histological analysis for fibrosis and Immunohistochemical staining for ?-SMA were performed.In TAA group levels of serum ALT, AST, GGT, LDH and tissue TNF-?, TGF-ß, MDA, NF-Kb, type 1 collagene were significantly elevated and levels of tissue GSH-Px decreased compared with the control group. In group 3, 4, 5 levels of serum ALT, AST, GGT, LDHand tissue TNF-?, TGF-ß, MDA, NF-kB, type 1 collagene were significantly decreased and levels of tissue GSH-Px were elevated.In group 2 tissue fibrosis and ?-SMA expression significantly increased compared with control group (p?0.001). In group 3, 4, 5 tissue fibrosis and ?-SMA expression significantly decrased compared with group 2 (p?0.001). Tissue fibrosis and ?-SMA experssion were not significantly different in group 4 and 5 but, in both groups these parameters were significantly lower than group 3.In conclusion, lycopene and genistein are protective against liver cirrhosis via diminishing oxidative stress and inflammation. Genistein and genistein+lycopene combination are more potant than lycopene against liver cirrhosis.