Long evans ratlarda kısmi kalınlıktaki deri greftinin hiperpigmentasyonunu önlemek için % 4 hidrokinon, % 0,1 retinoik asit ve % 0,1 betametazon kremlerin kullanılması
The use of 4 % hydroquinone, 0,1 % retinoic acid and 0,1 % betamethasone creams to prevent hypermigmentation of partial-thickness skin grafts in long evans rats
- Tez No: 326477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İHSAN OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Long Evans rat, greft, hiperpigmentasyon, önleme, Long Evans rat, graft, hyperpigmentation, prevention
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETDeri greftleri direkt kapamaya uygun olmayan yaralar için değerli bir seçenektir. Deri greftleri kendi kan dolaşımlarından tamamen ayrılırlar ve epidermisin bütünü ve dermisin bir kısmı veya tamamı ile birlikte başka bir bölgeye taşınırlar. Estetik görünüm yaraları kapamada önemli bir konudur. Greft ameliyatlarında ilerleyen zamanlarda greftin koyulaşması beklenen bir durum olmakla birlikte hastalar koyulaşan greftin estetik görünümünden rahatsızlık duyarlar. Greft koyulaşmasının tedavisi konusunda literatürde veri mevcuttur. Fakat önlenmesiyle alakalı ilk altı ay güneş ışığından korunma dışında veri yoktur.Bu çalışmanın amacı Long Evans ratlarda görülen deri grefti hiperpigmentasyonunu önleyerek bu modeli insanlara uyarlamaktır.Çalışmaya 9'u kontrol, 8'i çalışma grubu olmak üzere 17 adet Long Evans rat dahil edildi. Hayvanların sırtlarına kısmi kalınlıklı deri grefti uygulandı. Çalışma grubundaki hayvanların deri greftlerine postoperatif 15. günden başlayarak 60 gün boyunca günde 2 kez % 4 hidrokinon, % 0,1 retinoik asit ve % 0,1 betametazon kremler sürüldü. Kontrol grubuna hiçbir tedavi uygulanmadı. Tedavi etkinliği postoperatif 45. ve 75. günlerde Melazma Ağırlık Skalasıyla (MAS) görsel olarak, postoperatif 75. günde ise biyopsiyle histolojik olarak değerlendirildi. Çalışmamızda kontrol grubunun 45. gün MAS puanlarının ortanca değeri 1,33 iken çalışma grubunun değeri 1,00'dir. Kontrol grubunun 75. gün MAS puanlarının ortanca değeri 1,00 iken çalışma grubunun değeri 0,66'dır. Kontrol grubunun S100 puan ortancası 3,00 iken çalışma grubunun 2,00'dir. Kontrol grubunun MF puan ortancası 3,00 iken çalışma grubunun 2,00'dir. Hem görsel hem de histolojik değerlendirme sonucu çalışma grubunda hiperpigmentasyonun daha az olduğu görüldü. Çalışmamızın bulguları bu tedavinin ratlarda greft hiperpigmentasyonunu önleyebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE USE OF 4 % HYDROQUINONE, 0,1 % RETINOIC ACID AND 0,1 % BETAMETHASONE CREAMS TO PREVENT HYPERMIGMENTATION OF PARTIAL-THICKNESS SKIN GRAFTS IN LONG EVANS RATSThe skin grafts are valuable alternative for the wounds that are not suitable for direct closing. The skin grafts are completely removed from their blood supply and moved to another area together with all its epidermis and some or all of its dermis. Aesthetic appearance is an important issue in closing of the wounds. Although graft darkening is expected to occur later in time, patients feel uncomfortable with its aesthetic appearance. Some data exist in the literature regarding the treatment of graft darkening. But there is no data about the prevention of it aside from avoiding from sunlight exposure in the first six monthsThe aim of this study is to prevent hyperpigmentation of skin graft of the Long Evans rats and to adapt this model for humans.The study included a total of 17 Long Evans rats, 8 rats as study group and 9 rats as control group. Partial-thickness skin graft was applied to the back of all animals. Creams containing 4 % hydroquinone, 0,1 % retinoic acid and 0,1 % betamethasone were applied twice daily to skin grafts of the study group on 15th postoperative day with a duration of 60 days. The control group did not receive any treatment. Effect of therapy was assessed visually with Melasma Severity Scale (MSS) on postoperative 45th and 75th days, and with histopathologically by biopsy on postoperative 75th day. The median value of MSS score at 45th day in our study was 1.33 in the control group and 1.00 in the study group. The median value of MSS score at 75th day was 1.00 in the control group and 0.66 in the study group. The median value of S100 score was 3.00 in the control group and 2.00 in the study group. The median value of MF score at was 3.00 in the control group and 2.00 in the study group. Hyperpigmentation was found to be lesser both visually and histopathologically in the study group. Findings our study concludes that this therapy could prevent graft hyperpigmentation in rats.