Donör spesifik antikor pozitif ve negatif renal transplant alıcılarında neutrophile gelatinase associated lipokalinin rejeksiyon açısından öneminin araştırılması
Investigation of NGAL in DSA positif and negatif renal transplant patients
- Tez No: 326503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ACAR TÜZÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Böbrek transplantasyonu, DSA (donör spesifik anikor), rejeksiyon, NGAL, renal transplantation, DSA (donor spesific antibody), rejection, NGAL
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Renal transplantasyon sonrasında greft kaybının en önemli nedeni kronik allogreft nefropatidir (KAN). KAN gelişiminde immünolojik ve immünolojik olmayan faktörler rol oynar. İmmünolojik faktörlerin başında de novo oluşan antiHLA antikorları ve buna bağlı kronik immün hasar gelmektedir. Bu çalışmaya renal transplantasyon sonrasında halen izlemde olan ve posttranplant dönemde DSA (donör spesifik antikor) gelişen hastalar çalışmaya alınmıştır. NGAL (neutrophil gelatinase?associated lipocalin) son zamanlarda araştırılmaya başlanan biomarkerlardan biridir. Akut böbrek hasarı, akut böbrek yetmezliği, gecikmiş greft fonksiyonu, İgA nefropatisi gibi durumlarda diagnostik değeri yaygın olarak araştırılmıştır. Kronik süreçte takip için kullanılabileceği yönünde çok veri yoktur (5). Biz bu çalışmamızda, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Transplantasyon Ünitesinde 2006 ile 2010 yılları arasında böbrek nakli operasyonu geçiren, daha sonra transplantasyon polikliniğinde takip edilen hastaların Donör spesifik antikor (DSA) pozitif ve donör spesifik antikor negatif hastalarda NGAL?in rejeksiyon açısından prediktif önemini araştırmayı amaçladık. Toplam 90 (63 E, 27 K) hasta analiz edildi. 70 canlıdan ve 20 kadavradan renal transplantasyon yapılan hataların posttransplant takip süreleri 38±31 ay idi. Ortalama mismatch sayısı 2.8 ±1.4 olup ortalama kreatinin düzeyi 1.2±0.4 mg/dl, tahmini glomeruler filtrasyon hızı 68±19 ml/dk, biyopsi kanıtlı akut rejeksiyon %15.2 ve donör yaş ortalaması 45±14 idi. Yapılan incelemede toplam 20 hastada DSA antikor varlığı ortaya kondu (%22 ) . NGAL?in cut-off değeri 50 ng/ml idi. DSA pozitif olan grupla olmayan grup değerlendirildiğinde sırasıyla ; NGAL ortalaması 62.04 ve 43.23, ve tahmini e-GFR 51.82±26 ile 23.03±18 ml/dk (p=0.001), akut rejeksiyon 10/20 (%50) ve 8/70 40 (%10.1) ,(p=0.005), olarak saptandı. Çalışmanın sonucunda DSA pozitif renal tranplant hastaların uzun dönem takiplerinde NGAL?in şuan için kullanılmakta olan kreatinin, eGFR-MDRD , biopsi ile korele olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
The most important cause of graft loss after renal transplantation is chronic allograft nephropathy (KAN). Immunological and non-immunological factors play a role in the development of chronic allograft rejection. Immunological factors are de novo anti-HLA antibodies and related chronic immune damage . This study include patiens after renal transplantation in whom the DSA (donor-specific antibody) were developed in posttranplantation period. NGAL (neutrophil gelatinase-associated lipocalin) has recently begun investigating one of the biomarkers. Acute kidney injury, acute renal failure, delayed graft function on, the diagnostic value of IgA nephropathy is widely investigated in such cases. Chronic process, there is no more data to be used for follow-up (5).İn this study we aimed to investigate positive predictive value in terms of rejection and donor-specific antibody (DSA) positif and negative patients, to assess the importance of NGAL of renal transplant patients underwent kidney transplant and followed-up in Ankara University Faculty of Medicine Transplantation Unit between in 2006 and 2010 years. 90 patients were analyzed. 70 living, and 20 cadaver renal transplant follow-up period was 38 ± 31 months posttransplant were mistakes made. Average number of mismatch and the mean creatinine level of 2.8 ± 1.4, 1.2 ± 0.4 mg / dL, estimated glomerular filtration rate 68 ± 19 ml / min, biopsy proven acute rejection was 15.2% and the donor mean age of 45 ± 14. DSA The examination of the total of 20 patients revealed the presence of antibodies (22%). Cutoff value of NGAL was 50 ng / ml. DSA group were evaluated with a positive group, average NGAL was 62.04 and 43.23 respectively, and estimated GFR 51.82 ± 26 and 23.03 ± 18 ml / min (p = 0.001) as well, acute rejection, 10/20 (50%) and 8/70 (10.1% ) p = 0.005, respectively. DSA as a result of the study, patients with a positive long-term follow-up of renal tranplant using in unitsfor now that NGAL were correlated with creatinine, eGFRMDRD, closely biopsy.