Türkiye kıyılarında lesepsiyen balon balıkları ve beslenme özelliklerinin araştırılması
Lessepsian puffer fishes on the Turkish coasts and their feeding properties
- Tez No: 326580
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ALTINAĞAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tetraodontidae, Lesepsiyen balıklar, Beslenme alışkanlıkları, Dağılım, Akdeniz, Tetraodontidae, Lessepsian fishes, Feeding Habits, Distribution, Mediterranean sea
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye kıyılarında dağılım gösteren lesepsiyen balon balıklarından, Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis türlerinin beslenme özelliklerinin tespit edilmesidir. Örnekleme Eylül 2009 ? Nisan 2011 tarihleri arasında Mersin, Taşucu, Alanya, Finike, Fethiye and Marmaris'in kıyısal sularında 8-70 m derinlikte dip trolü, olta ve fanyalı ağlar ile gerçekleştirilmiştir.Yapılan çalışmada lesepsiyen balon balıklarının Türkiye denizlerinde genel dağılımı tespit edilmiştir. L. sceleratus, L. spadiceus ve L. suezensis'in Akdeniz'de yaygın, Ege Denizi'nde kuzeye doğru çıkıldıkça azaldığı görülmektedir. T. flavimaculosus'un T. spinissumus'un Akdenizde nadir olarak bulunduğu gözlenmiştir.L. sceleratus bireyleri'nin genel olarak krustase (%IRI=85,424), balıklar (%IRI=13,637) ve yumuşakçalar (%IRI=0,786) ile beslendikleri tespit edilmiştir. Yengeçler bütün mevsim boyunca en çok tercih edilen besin gurubu olmuştur (%IRI=84,011). Lagocephalus spadiceus bireylerinin besin tercihi balıklar (%IRI=66,69), krustase (%IRI=28,139), Cephalopoda(%IRI=0,804) ve molluska (%IRI=2,153) türleri olarak belirlenmiştir. Türlerin beslenmesinde balıklar bütün mevsim boyunca en çok tercih edilen gurubu oluşturmuştur. Krustase türleri Lagocephalus suezensis bireylerinin besin tercihinde en büyük yeri (%IRI=96.617) kapsamaktadır. Krustase içerisinde özellikle brachyura (%IRI=91.46) ve penaeaidae (%IRI=4.995) türleri en çok tüketilen besin gurupları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to determine the feeding properties of lessepsian puffer fishes, Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis in the Turkish coast of Mediterranean sea. Samplings were performed a deep trawl, hand line and trammel net in 6 different stations Mersin, Taşucu, Alanya, Finike, Fethiye and Marmaris, at shallow water depths between 8-70 m, between 2009 and September and 2011 April.Beside the general distribution of the lessepsian puffer fishes in Turkish Seas was determined. L. sceleratus, L. spadiceus and L. suezensis were found to be common in the Mediterranean Sea and towards to the Northern Aegean Sea their populations decrased. For the other 2 lesepsian puffer fishes T. flavimaculosus and T. spinissumus, their distribution were so rare in the Mediterranean coasts of Turkey.L. sceleratus individuals, fed mainly with crustacea (%IRI=85,424), pisces (%IRI=13,637) and mollusca (%IRI=0.786). Brachyura was the most prefered food item for all seasons (%IRI=84,011). Diet composition of L. spadiceus individuals was determined as pisces (%IRI=66,69) crustacea (%IRI=28.139) and mollusca (%IRI=2,153). Pisces was the most prefered food item for all seasons. Crustacea was the main item (%IRI=96.617) in the food choice of L. suezensis. Within the crustacea, brachyura (%IRI=91.46) and penaeaidae (%IRI=4.995) were the most frequently consumed diets.