Karataş (Adana) açıklarında dip trolleriyle avlanan ekonomik potansiyele sahip türlerin incelenmesi
Study on the potancially economical important species trawled from Karataş (Adana) coasts
- Tez No: 198151
- Danışmanlar: PROF.DR. DURSUN AVŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kuzeydoğu Akdeniz, Trol Balıkçılığı, Lessepsiyen, Iskarta, Northeastern Mediterranean, Trawl Fishery, Lessepsian, Discard
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
KARATAŞ (ADANA) AÇIKLARINDA D P TROLLER YLE AVLANANEKONOM K POTANS YELE SAH P TÜRLER N NCELENMESÖzet: Bu çalışma, 2002-2003 balıkçılık sezonunda kuzeydoğu Akdeniz'in Türkiyekıyılarında yer alan Karataş açıklarında gerçekleştirilmiştir. Dip trolü çekimleri aylıkperiyotlarla 0-20m, 20-50m ve 50-100m derinlik katmanlarından birer saatlik olmaküzere yapılmıştır. Örnekleme dönemi boyunca toplam olarak 90 balık, 15 kabukluve 5 kafadan bacaklı türüne rastlanmıştır. Toplam 24 adet trol çekimi sonucunda631403.89g materyal elde edilmiş olup; ortalama CPUE değeri 26308.5g saat-1olarak hesaplanmıştır. Derinlik katmanları itibariyle en düşük ve en yüksek CPUEdeğerlerine 13544.80g saat-1 ve 33319.80g saat-1 sırasıyla 50-100m ve 20-50mderinlik katmanlarında rastlanmıştır. Aylar itibariyle en yüksek CPUE değerine eylülayında (66756.30g saat-1) rastlanmış olup; bu değer eylül ayında itibaren süreklidüşüş göstererek, en düşük değer 12478,50g saat-1 ile mart ayından elde edilmiştir.Toplam av içerisinde balıkların %79.10'luk bir değerle birinci sırada yer aldığı;bunu %13.73 ile kabukluların ve %7.17'lik bir değerle de kafadan bacaklılarınizlediği belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen toplam biyokütlenin %38.68'ini ıskartatürlerin oluşturduğu saptanmıştır. Toplam avın tür sayısı olarak %18.90'ının vebiyokütle olarak ise, %26.66'sının lesepsiyen balıklardan oluştuğu tespit edilmiştir.Ana av içerisinde %19.48'lik bir değerle Mullus barbatus'un ilk sırada yer aldığı;bunu sırasıyla Charybdis longicollis (%15.98) ve Saurida undosquamis'in (%15.56)izlediği belirlenmiştir. Bazı türler için belirlenmiş olan seçicilik parametrelerisonucunda bölgedeki türlerin aşırı avcılık baskısı altında olduğu sonucunavarılmıştır. Ayrıca Mullus barbatus ve Upeneus pori ile ilgili yapılandeğerlendirmeler sonucu balıkçılık sezonunun kasım ayında açılmasının bölgebalıkçılığına yararlar sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
STUDY ON THE POTANCIALLY ECONOMICAL IMPORTANT SPECIESTRAWLED FROM KARATAŞ (ADANA) COASTSAbstract: This study was carried out during 2002-2003 fishing season off theKaratas located along the Northeastern Mediterranean coast of Turkey. The deeptrawl net was operated by monthly sampling interval with one-hour haul duration in0-20m, 20-50m and 50-100m depth ranges. During the study period, on the basis ofspecies; a total of 90 fishes, five cephalopods, and 15 crustaceans were caught. Totalweight of marine organisms obtained from 24 deep trawl operations were631403.89g and its mean CPUE value was calculated as 26308.5±18954.2g hour-1.Minimum and maximum CPUE values for 50-100m and 20-50m depth ranges weredetermined 13544.80g hour-1 and 33319.80g hour-1 respectively. During the studyperiod the maximum CPUE value was obtained in September (66756.30g hour-1)and this value decreased continuously to 12478.50g hour-1 in March. Fishesrepresented the major proportion with respect to the total catch (79.10%), followedby crustaceans (13.73%) and cephalopods (7.17%). In addition, on average 37.9% ofthe total catch was discarded. Number of lessepsian fish species consisted of %18.9of total fish species, and lessepsian proportion of total fish biomass were estimatedas 26.66%. In the main catch, Mullus barbatus was the most abundant species withthe proportion of %19.48 and followed by Charybdis longicollis (%15.98) andSaurida undosquamis (%15.56). Selectivity parameters for some fish speciesindicated that fish populations inhabiting in the study area have been under fishingpressure. In addition, some analysis were conducted by using Mullus barbatus andUpeneus pori, and found that, if the fishing season opens in November, it would bebeneficial for both regional fish populations and fisheries.