İmâm Süyûtî'nin et-Tahbîr fî İlmi't-Tefsîr adlı eserinin ulûmu'l-Kurân açısından değerlendirilmesi
The evaluation of Imam Suyuti's work titled et-Tahbîr fî Îlmi't-Tefsîr in terms of Quranic sciences
  1. Tez No: 326710
  2. Yazar: HALİL DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH TEMİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İmâm Süyûtî, Kur'ân İlimleri, Imam Suyuti, Quranic Sciences
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızın konusu, İmâm Süyûtî'nin, Hicrî 872'de tamamladığı Ulûmu'l-Kur'ân alanında yazdığı ilk eseri ?et-Tahbîr fî İlmi't-Tefsîr? çerçevesinde tefsîr ilmine katkısını araştırmaktır. Bu eser onun Kur'ân İlimlerine yaklaşımını genel hatlarıyla ortaya koymaktadır. Kur'ân İlimlerinden ne anladığı ve bu ilmin sınırlarını nasıl çizdiği de bu ilk çalışması ile cevap bulmaktadır.Bu çerçevede bu araştırma ile İmâm Süyûtî'nin eseri baştan sona dikkatlice okundu. Onun bu ilme yaklaşımını, metodunu ve bu alandaki düşüncelerini özetleyecek konular seçmeye özen gösterildi. Seçilen bu konular ışığında Süyûtî'nin ?İlmu't-Tefsîr? algısı ve konuları değerlendirme metodu genel çerçeve ile çizilmeye çalışıldı.Bunun sonucunda seçilen konular üç bölüm başlığı altında işlendi.Birinci Bölümde Rivâyete Dayalı Kur'ân İlimleri başlığı altında beş Kur'ân İlimleri konusu, İkinci Bölümde Anlamaya Dayalı Kur'ân İlimleri başlığı altında dört Kur'ân İlimleri konusu ve aynı şekilde Üçüncü Bölümde de Dil ve Edebiyatla ilgili Kur'ân İlimleri başlığı altında dört Kur'ân İlimleri konusu incelendi.Giriş bölümünde çalışmanın amacı, konusu ve yöntemi özet halinde verilmiş olup, çalışmamız sonuç ve bibliyografya ile bitmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the contribution of Imam Suyuti to tafsir science within the framework of his first work in the field of Quranic sciences, titled ?et-Tahbîr fi İlmi?t-Tefsîr?, completed in 872 Hijri. This work describes Suyuti?s approach to Quranic sciences in general terms; what he understands from Quranic sciences; and how he defines the limits of this science.Accordingly, Imam Suyuti?s work was read thoroughly, and the subjects that summarize his approach to this science and his opinions in this field were identified. These subjects informed a general framework, defining Suyuti?s perception of tafsir science, and his method of evaluating the subjects.The chosen subjects chosen were addressed in three parts.In the first part, Reported Quranic Sciences, discusses five Quranic sciences. In the second part, four Quranic sciences were examined under the title Comprehension-based Quranic Sciences. In the third part, four Quranic sciences were examined within the theme of Language and Literature-related Quranic Sciences.The Introduction briefly describes the purpose, subject, and method of the study. The Conclusions and Bibliography are presented at the end of the study.