Elmalılı Hamdi Yazır'ın Hak Dini Kur'an Dili adlı eserinde ilahî sıfatlar
Elmalılı Hamdi Yazır's Language of the Qur'an, Religious Rights, in which the divine adjectives the
- Tez No: 326709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, isim, sıfat, God, name, quality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasında meşhur müfessir Elmalılı Hamdi Yazır'ın `Hak Dini Kur'an Dili' adlı tefsirinde ilahî sıfatlar konusu işlenmiştir.Bu bağlamda öncelikli olarak müfessirimizin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra isim ve sıfat kavramlarına değinilip gerekli açıklamalarda bulunulmuştur. Aynı zamanda mevzuya bir altyapı teşkil edecek mahiyette olan ilahî isim ve sıfatlar hakkında kelâmcıların genel görüşleri ortaya konmuştur.Söz konusu genel bilgiler verildikten sonra aynı konular hakkında Hamdi Yazır'ın fikirleri üzerinde durulmuştur. Son olarak Kur'an Kerim'de ilahî sıfatları konu edinen ayetler, Hamdi Yazır'ın penceresinden ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study of thesis, it has been studied hymn qualities that were mentioned in the commentary of koran called `Hak Dini Kur?an Dili? that belongs to famous annotator Hamdi Yazır.Initially, it has been informed about the life, scholarly characteristics and the Works of annotator. Then it has been mentioned about the concepts of name and guality and has been made necessary explenations. Besides general views of Islamic theologions have been put for consideration about hymn names and qualities. As it will constitule a substructure fort the subject.After it had been informed about mentioned information, the views of Mr. Hamdi Yazır have been emphasized on the same subjects. Finally the verses of the koran on the hymn qualities have been handled according to the views of Mr. Hamdi Yazır.