İmâmet nazariyesi bağlamında Şîa'nın Sünnî kaynaklardaki referansları
Şhi'i references from Sunni sources over Imamah theory
- Tez No: 326758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ehl-iSunnah, Shi'a, Imamah
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yöneticilik konusu öteden beri insanları meşgul eden bir konu olmuştur. Müslümanlar da bu sosyolojik kuralın dışında kalmamış, tüm mezhepleriyle bu olguyu detaylı bir şekilde incelemiştir. Bu bağlamda her mezhep, kendi görüşlerini temellendirmek için dinî naslara başvurmuştur. Bu nedenle Kur'an ve hadisler Peygamber'in vefatından sonra anlama faaliyetine konu olmuştur. Bu durum mezhepler arasında birçok ilmî tartışmaya neden olmuştur. Bu konudaki tartışmaların en belirginleri Şîa ve Ehl-i Sünnet arasında cereyan etmiş olanlardır.Şîa hem Ehl-i Sünnet'i alt etmek hem de onlardan yeni taraftarlar kazanmak için, Sünnî tefsir ve hadis kaynaklarından birçok referans sunmuştur. Bu araştırmanın konusunu söz konusu referanslar oluşturmaktadır. Araştırma, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında kavramlar ve mezheplerin imâmete bakışı ele alınmıştır. Birinci bölümde Şîa'nın âyetlerin tefsiriyle ilgili referansları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise referans gösterilen hadisler işlenmiştir. Her iki bölümde de öncelikle Şîa'nın konuyla ilgili görüşleri ve nasları temellendirmesine yer verilmiş daha sonra da bu görüşler değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Sonuç kısmında ise araştırma sonucunda varılan kanılara yer verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Şîa, Ehl-i Sünnet, İmâmet.
Özet (Çeviri)
The leadership has always been a matter of concern throughout history for man. Muslims, too with all their cults, have been involved in this sociological fact and has issued it in detail. Each cult has refered to religious dogmas in order to base their view. Therefore, after the Prophet, Muslims tried to comment and understand Quran and Sunnah. This led to lots of scientific discussions among the cults. The most notable one ocuured is the one between Ehl-i Sunnah and Shi'a.The Shii scholars referred to a lot of Sunni based tafsirs (explanation of Quran) and hadiths in order to defeat Sunni view and have new supporters from Sunni side. The subject of this study is those references. This study consists of introduction, two more parts and conclusion. In the introduction part we have issued the terms and the view of cults over Imamah. We have isseued the references to the comments on verses of Quran by The shii scholars in the first part and in the second part, we have issued the refered hadiths. In both parts, we have mentioned about the Shii point of view about Imamah and their comments and then we have commented these views. And in the conclusion part, we have given the opinion obtained after this study.