Mehmet Memdûh Paşa'nın Hayatı, Sanatı, Eserleri Ve Divân-ı Eş'âr'ı Üzerine Bir İnceleme
A Review of Mehmet Memdûh Pasha's Life, Art, Works And Divân-ı Eş'âr
- Tez No: 326911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADEM ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Memdûh Paşa, Tanzimat, Şiir, Divân-ı Eş'âr, Encümen-i Şuarâ, Mehmet Memduh Pasha, Tanzimat, Poetry, Divân-ı Eş'âr, Encümen-i Şuarâ
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 467
Özet
Bu çalışmada öncelikle Encümen-i Şuarâ şairi ve Dâhiliye Nâzırı olan Mehmet Memdûh Paşa'nın hayatı, sanatı ve eserleri bir bütün olarak ele alınmıştır. Daha sonra ise, Mehmet Memdûh Paşa'nın Divân-ı Eş'âr adlı eseri ilk kez Osmanlıca Türkçesinden çevrimyazısı yapılmış, biçim ve içerik yönünden geniş bir biçimde incelenmiştir. Çalışmanın sonuna ise ek olarak, Divân-ı Eş'âr?ın çevrim yazısı, tezimize konu olan şairin soyağacı ve yaşamıyla ilgili sekiz fotoğraf konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, first, of all the poet of Encümen-i Şuara and the Minister of the Interior, Mehmet Memduh Pasha's life, art and works are considired as a whole. Secondly, we have done the transcription of his work Divân-ı Eş'âr from Ottoman Turkish alphabet. After this transcription process we have deeply examined it in terms of its form and content. In the and of our study as an attachment we have given the transcription of Divân-ı Eş'âr, the famly tree of poet and eight photographs which about for his life.