Mehmed Memdûh Fâik Bey (Hayatı, sanatı, eserleri)
Mehmet Memduh Pasha's li̇fe, art and works
  1. Tez No: 450017
  2. Yazar: MUSTAFA YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÇIKLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Memdûh Fâ'ik Paşa, Fâ'ik, Dîvan-ı Eş'ar, Berg-i Sebz, Mehmet Memdûh Pasha, Fâ'ik, Divan-ı Eş'ar, Berg-i Sebz
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 484
Özet
Mehmet Memdûh Fâik Paşa, 1800'lü yılların ikinci yarısında yaşamış bir devlet adamı, tarihçi ve sanatçıdır. Yaşadığı bu devirde gerek devlet adamı gerekse sanatçı kişiliği ile ön plana çıkmış nadir şahsiyetlerden birisidir. Memur olarak başladığı devlet adamlığı görevinde çeşitli vazifeler ifa ettikten sonra Dâhiliye nazırlığına kadar yükselmiştir. Bu süreçte sanatçı kişiliğini de ihmal etmemiş çeşitli konularda onlarca eser kaleme almıştır. Biz bu çalışmamızda Mehmet Memdûh Fâ'ik Paşa'nın manzum eserlerinden olan Divan-ı Eş'ar ve Berg-i Sebz adlı eserlerinden yola çıkarak onun hayatı, sanatı ve manzum eserlerini incelemeye çalıştık. Divan-ı Eş'ar ve Berg-i Sebz adlı eserleri günümüz harflerine aktardıktan sonra Mehmet Memdûh Fâ'ik Paşa'nın yaşadığı dönem ve sanat anlayışı göz önünde bulundurularak manzum eserlerinde kullandığı üslup ve sanat anlayışı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mehmet Memduh Pasha is a statesman, a historian and an artist who lived second part of 1800's. He is one of the rare men who was pioneer with his statesman personality and artist. Personality in the period he lived in. After he did several duties. In the mission of statesman, in which he started as official. He advanced up to Internal Affairs Minister. He didn't neglect his artist personality in this process and wrote tens of works abaout several subject. In this paper, we tried to study Mehmet Memduh Pasha's life, art and works written in verse by starting out from. His written verses Divan-ı Eş'ar and Berg-i Sebz. After we translated Divan-ı Eş'ar and Berg-i Sebz in to Latin alphabet. We tried to makefirm the understandig of art and style he used in his written works by taking into consideration the period he lived in and sense of art.