Rudolf Otto'da din, kutsallık ve mistik tecrübe
Religion, holiness and mystic experience of Rudolf Otto
- Tez No: 326940
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, Mistik Tecrübe, Numinous, Kutsal, Titretici Gizem, Tamamen Başka, Religion, Mystical Experience, Numinous, Holy, Mysterium Tremendum, Wholly Other
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı, din felsefecisi, dinler tarihçisi ve fenomenolog Rudolf Otto'nun din, kutsal ve mistik tecrübeyle ilgili görüşlerini ortaya koymaya çalışmaktır. Rudolf Otto, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemlerde Almanya'nın en önemli bilim adamlarından olup, Dinler Tarihi sahasında Marburg Ekolü (Marburg School) önderlerindendir.Tanrı'nın tecrübesinin numinous hislerden ileri geldiğini düşünen Otto, bunu Titretici ve Büyüleyici Gizem (Mysterium Tremendum et Fascinans) ideogramıyla ifade etmiştir. Otto'ya göre insan, kendi hayatında bir şekilde çok üstün bir güç ile karşılaşır ve kendi varlığından tamamen farklı olan bir gerçeklikle kuşatıldığını hisseder. O'nun çok gizemli (mysterious), huşu verici (awefulness), güçlü (overpoweringness) ve bununla birlikte oldukça cezb edici (fascination) varoluşsal özelikleri karşısında büyülenir. Otto, Kutsal ile karşılaşma adını verdiği bu durumu, sır (mysterium) olarak isimlendirir. Bu kavram hem ürpertici (tremendum) hem de büyüleyici (fascinans) bir varlıktır ki, Otto buna eşi ve benzeri olmayan anlamında tamamen başka (wholly other) der.Kutsal ın rasyonel ve irrasyonel öğelerini ön plana çıkaran Otto'nun, değişik dinleri Kutsal ı ayrı ayrı tecrübe eden özel olaylar olarak görmesi, bu nedenle de, genel din kavramının evrenselleştirilmesine yönelik çalışmaları Din Felsefesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to exhibit opinion of the philosopher of religion, historian of religions, and fenomelogian Rudolf Otto related of religion, holly and mystical experience.Rudolf Otto is among the most important scientists within the period after the World War I in Germany, and is one of the pioneers of Marburg School in the field of history of the religions.Otto who thinks that the idea of God stems from numinous feelings expressed it with an ideogram ?Mysterium Tremendum at Fascinans?. According to Otto, ordinary man somehow meets with superior power and feels as if he was surrounded by reality which is completely disparate from his own entity. Then he is fascinated by his existential characteristics such as mysteriousness, awfulness, being overpowering and also fascination. And Otto calls the process of encountering with Holy as mystery. This is such a tremendous and fascinating term that he expresses it with the term ?wholly other?.Otto, who brings forward both rational and irrational sides of holy, thinks that different religions are special events which experience holy in a various manners. Therefore, his works which aim at making the term ?religion? universal is quite significant for philosophy of religion