Ejektörlü soğutma sistemlerinde R410A kullanımı
Using refrigerant R410A in cooling systems with ejector
  1. Tez No: 326981
  2. Yazar: İLKER GÖKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğutma Sistemleri, Soğutkan, Ejektör, Soğutma Kapasitesi, Kütlesel Debi Oranı, Refrigeration Systems, Refrigerant, Ejector, Cooling Capacity, MassFlow Rate
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada ejektörlü soğutma sistemlerinde R410A soğutucu akışkan kullanımınınsistem performansına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ejektör genleştiricilikompresörlü soğutma sistemi matematiksel olarak modellenerek EngineeringEquation Solver (EES) yazılım programı yardımıyla sekiz farklı soğutucu akışkankullanılarak farklı kondenser ve evaporatör sıcaklıkları için uygulanmış sisteminsoğutma kapasitesi ve kütlesel debi oranları elde edilmiştir. Elde edilen bulgulargrafikleştirilerek sekiz farklı soğutucu akışkan, karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Ayrıca R410A soğutucu akışkanının kütlesel debi oranına bağlı olarak soğutmakapasitesi değerlerinin R22 soğutucu akışkanına yakın,.kütlesel debi oranına bağlıçalışma aralığının ise R22 soğutucu akışkanına göre daha geniş olduğu elde edildi.Kyoto ve Montreal Protokollerine göre çevreye yaptığı olumsuz etkileri nedeniyleüretimi durdurulan ve 2020 yılından itibaren de kullanımı yasaklanacak olan R22soğutucu akışkanı yerine R410A'nın kullanımının ejektörlü soğutma sistemlerindeiyi bir alternatif olabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
In this study, we mainly focused on the effect of the system performance of the usingR410A refrigerant at ejector cooling systems.After we have been mathematicallymodeled the cooling system which have a compressor and an ejector as a expander,we founded the system?s cooling capacity values and mass flow rates values withthe help of Engineering Equation Solver (EES) software program. Eight differentrefrigerants have been analyzed by comparing the graphics. We have founded theR410A refrigerant?s cooling capacity values which depend on the mass flow ratevalues is close to R22 and also have a wider operating range than R22. According tothe Kyoto and Montreal Protocols, production of R22 has been discontinued and alsogoing to be banned after 2020. We investigated the R410A will be a good alternativefor R22 at ejector cooling systems.