Lokal endemik thermopsıs turcıca kıt tan, Vural & Küçüködük'nın büyüme parametreleri, lipid peroksidasyonu, prolin ve klorofil içerikleri üzerine tuz stresinin etkileri
Abstract effects of salt stress on growth parameters, lipid peroxidation, proline and chlorophyll contents of local endemic thermopsis turcica kit tan, Vural & Küçüködük
- Tez No: 327034
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Büyüme parametreleri, fotosentetik verim, klorofil, lipid peroksidasyonu, prolin, Thermopsis turcica Kit Tan, Vural & Küçüködük, tuz stresi, Growth paremeters, photosynthetic yield, chlorophyll, lipid peroxidation, proline, Thermopsis turcica, Kit Tan, Vural&Küçüködük, salt stress
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı, lokal endemik Thermopsis turcica?nın büyüme parametreleri, lipid peroksidasyonu (MDA), prolin ve klorofil içerikleri üzerine tuz stresinin etkilerini belirlemektir. Fidelerin büyüme parametreleri, yaprak nisbi su içerikleri (RWC), fotosentetik verimleri, lipid peroksidasyon seviyeleri, prolin ve klorofil içerikleri araştırılmıştır. 50 günlük T. turcica fideleri 7 ve 14 gün süresince 0, 100 ve 200 mM NaCl?ye maruz bırakılmıştır. Fidelerin kök-gövde uzunlukları ve yaş-kuru ağırlıkları ile RWC, tuz stresi uygulamaları ile azalmıştır. 100 ve 200 mM NaCl, fidelerin fotosentetik verimleri üzerine önemli bir etki göstermemiştir. Sürgünlerin MDA içerikleri tuz konsantrasyonundaki artışa paralel olarak artış göstermiştir. En yüksek MDA artışı 14 gün süresince 200 mM NaCl uygulanan gruplarda kontrole göre % 46.5?lik artışla tespit edilmiştir. Tuz stresine bağlı olarak sürgünlerin prolin içerikleri önemli oranda artış gösteriştir. Hem 7 hemde 14 gün süresince 200 mM NaCl uygulanan gruplarda en yüksek prolin artışının olduğu belirlenmiştir. Fidelerin Kl-a, Kl-b ve karotenoid içerikleri 7 günlük tuz stresi uygulamalarında değişmezken 14 günlük süreçte önemli oranda azalmıştır. Bu sonuçlara bağlı olarak, T. turcica?nın kısa süreli (7 gün) tuz uygulamaları ile fidelerin klorofil içeriklerinin değişmemesi ve fotosentetik aygıtların iyi bir şekilde korunmasında prolin birikiminin ilişkili olabileceğini ileri sürebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine effects of the salt stress on growth parameters, lipid peroxidation(MDA), proline and chlorophyll contents of local endemic Thermopsis turcica. Growth parameters, relative water content(RWC) of the leaves, photosynthetic efficiency, lipid peroxidation levels, proline and chlorophyll contents of the seedlings were investigated. 50 day old T.turcicaseedlings were exposed to 0,100 and 200mM NaCl for 7 and 14 days. Root-stem lengths and fresh-dry weights of the seedlings and RWC decreased by salt stress applications. 100 and 200mM didn?t show any significant effect on photosynthetic yield of the seedlings. MDA contents of the shoots increased in parallel to the increase in salt concentration. The highest MDA increase was detected by an increase of 46.5% in the groups where 200mM was applied for 14 days when compared with the control. Proline content of the shoots significantly increased depending on the salt stress. The highest proline increase was detected in the groups where 200mM was applied both for 7 and 14 days. While Kl-a, Kl-b and carotenoid contents of the seedlings didn?t change at salt stress applications for 7 days, they decreased significantly at 14 days period. Therefore, we may suggest that stable chlorophyll contents of the seedlings and well protection of photosynthetic tools by short term salt applications onto T.turcica may be associated with proline accumulation.