Lokal endemik Paeonia mascula Subsp. Bodurii taksonunun koruma biyolojisi ve üreme başarısının belirlenmesi
Conservation biology of local endemic Paeonia mascula Subsp. Bodurii taxon and determination of reproductive success
- Tez No: 756892
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KARABACAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Paeonia mascula subsp. bodurii, Lokal Endemik, Koruma Biyolojisi, Fenoloji, Çanakkale, P. mascula subsp. bodurii, Local Endemic, Conservation Biology, Phenology, Çanakkale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Lokal endemik olan Paeonia mascula subsp. bodurii taksonunun koruma biyolojisi ve üreme başarısı üzerine yapılan bu çalışmada; türün popülasyonu ve genişliği, fenolojik döngüsü, ekolojik istekleri ile üremesine ait başarısı belirlenmiştir. Popülasyon büyüklüğü 3.299 ergin birey olan taksonun, eklenen yeni lokaliteleriyle birlikte yayılış alanı 554 km2 hesaplanırken yaşam alanı ise daha küçük bir bölgede 0,4 km2 olarak belirlenmiştir. Poliploidi olan taksonun üreme sistemi, fakültatif ksenogam özelliği göstermektedir. Tohum canlılığı %22, meyveleşme oranı %100, tohum bağlama başarısı %60,31 oran ile tohum döllenme yüzdesi ise daha düşük bir seviyede kalarak %31,44'lük bir başarı göstermektedir. Taksonun filizlenmesinden, toprak üstü filizlerinin yaşlanıp toprak altına çekilmesinde kadar ortalama 206 günlük bir fenolojik döngüsü süresi vardır. Kış aylarını ise ortalama 159 günü toprak altında dormanside geçirmektedir. İyi bir üreme oranı göstermeyen taksonu tehdit eden 6 farklı faktörle birlikte ve IUCN tehlike kategorisi CR B2 b(i,ii,iv) c(iii) olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research on the conservation biology and reproductive success of local endemic Paeonia mascula subsp. bodurii taxon; the population and extent, phenological cycle, ecological demands and reproductive success of the species were determined. The distribution area of the taxon, whose population size is 3,299 adults, was calculated to 554 km2with the added new localities, while its habitat was determined as 0.4 km2 in a smaller region. The reproductive system of taxon with polyploidy shows facultative xenogamy characteristics. Seed viability rates was calculated 22%, the fruiting rate is 100%, the seed setting rate is 60,31%, and the seed fertilization rate remains at a lower level, showing a success of 31.44%. The taxon has an average phenological cycle period of 206 days, from the germination of the above-ground shoots to the aging and recession. It spends an average of 159 days under the ground in dormancy during the winter months. Six location number of taxon, which did not achieve a good reproductive success, and IUCN threat category were determined as CR B2 b(i,ii,iv) c(iii).