Yatay yöndeki deformasyonların belirlenmesinde bağıl güven elipsleri ve cholesky çarpanlarına ayırma yönteminin kullanılabilirliği
Usability of the relative confidence elipsesand cholesky factorization method in the determination of horizontal deformations
- Tez No: 327050
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Bağıl güven elipsleri, Cholesky çarpanlarına ayırma, Deformasyon, Deformasyon analizi, Deformasyon modeli, MATLAB, Relative confidence ellipses, Cholesky factorization, Deformation, Deformation analysis, Deformation model, MATLAB
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Jeodezinin önemli görevlerinden biri yer kabuğunda ve yapılarda meydana gelen deformasyonları araştırmaktır. Özellikle mühendislik yapılarında gerek inşaat sırasında gerekse inşaat sonrasında kontrol ölçmeleri yapılır. Yapılan ölçüler değerlendirilir ve bir tehlike oluşup oluşmadığı araştırılır. Ölçülerin değerlendirilmesinde farklı analiz yöntemleri kullanılır. Bu çalışmada da yatay yöndeki deformasyonların belirlenmesinde kullanılan statik değerlendirme yöntemlerinden Cholesky çarpanlarına ayırma yöntemi ve bağıl güven elipsleri yöntemi teorik olarak incelinmiş, Cholesky çarpanlarına ayırma yöntemi için MATLAB 7.6.0 release 13.0 M-File `da bir program hazırlanmıştır. Ermenek barajında yapılan iki periyot ölçü kullanılarak, bu yöntemlerle ayrı ayrı değerlendirilmiş, deformasyon araştırması yapılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda her iki yöntemde de benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the important tasks of geodesy is to investigate the deformations that occur in the earth's crust and structures. Control measurements are made especially in engineering structures both during and after construction. The measurements are evaluated for investigating whether there is a threat or not. In the evaluation of measurements, different methods of analysis are used. In this study Cholesky factorization method and the relative confidence ellipses method , which are the static evaluation methods used in the determination of deformations in the horizontal direction are theoretically examined and for the Cholesky factorization method a program was prepared in MATLAB 7.6.0 release 13.0 M-File. In Ermenek Dam are two-period measure used, and it was reviewed by these methods separately and also deformation was conducted. At the end of the study the obtained results were compared. As a result of the comparison, similar results were obtained in both methods.