Hatunsaray (Konya) civarındaki ignimbiritlerin petrolojisi
Petrology of the ignimbrites in Hatunsaray (Konya) area
  1. Tez No: 327051
  2. Yazar: HACER CANBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrografi, İgnimbirit, Hatunsaray, Konya, Petrography, İgnimbrite, Hatunsaray, Konya
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışmasında Konya ilinin güney batısında yaklaşık 40 km uzaklıkta Hatunsaray beldesi civarındaki Bulumya İgnimbiriti, Detse İgnimbiriti ve Sadıklar İgnimbiritinin petrolojik ve jeokimyasal özellikleri ortaya konmuştur. Bu amaç doğrultusunda arazi ve laboratuar çalışmaları gerçekleştirilmiştir.İnceleme alanında temelde Üst Miyosen ?Alt Pliyosen yaşlı Güneydere formasyonuadı altındaaynı yaşlı sırasıyla Bulumya İgnimbiriti, Detse İgnimbiriti, Sadıklar İgnimbiriti ve Kuvarterner yaşlı alüvyon bulunmaktadır. Bütün bu birimler, Üst Miyosen ?Alt Pliyosen yaşlı akarsu ve göl ortamında oluşmuş ve karbonatlı, kırıntılı birimlerle yanal düşey geçişlidir.Petrografik incelemeler sonucunda bölgedeki ignimbiritlerin genel mineral parajenezi kuvars, plajiyoklas, biyotit, amfibol, opak mineral, kayaç parçalarından oluşmaktadır. Bulumya İgnimbiriti andezitik bileşimdedir. Kayaç porfirik dokulu ve cam-kristal-kayaç parçası sınıflamasında ?vitrik tüftür? olarak sınıflandırılmıştır. Detse İgnimbiriti andezitik-dasitikbileşimde ve porfirik dokulu ve cam-kristal-kayaç parçası sınıflamasında ?vitrik tüf? sınıflandırılmıştır. Sadıklar ignimbiriti riyodasit-dasitbileşimlidir. Sadıklar İgnimbiriti porfirik dokuluve cam-kristal-kayaç parçası sınıflamasında ?vitrik tüftür?.
Özet (Çeviri)
In this thesis area is situated of 40 km southwest of Konya (Central Anatolia). Geological, petrographical and geochemical properties of ignimbirites, Which are located 40 kms southwest of Konya, are investigated in this study for this purpose,field and laboratorystudies were caryy out. . The same aged Bulumya ignimbrites, Detse ignimbrites and Sadıklar İgnimbrites which overlae the Upper Miocene-Lower Pliocene formation of Dilekçi formation withinterbedded in lateraly-vertically.Mineralogical-The petrographic investigations ignimbrites in the regionas a result of the over all mineral paragenesisis quartz, plagioclase, biotite, amphibole, opaque minerals, rock clast. Bulumya ignimbrites composition andesitic. Bulumya ignimbrites is porphyritic textureaccording to the classificationof glass-crystal-rock, It is ?vitric tuff?. Detse ignimbrites composition andesitic-daciticDetse ignimbrites is porphyritic textureaccording to the classificationof glass-crystal-rock, It is ?vitric tuff?.Sadıklar ignimbrites composition rhyodacite-dacite. Sadıklar ignimbrites is porphyritic texture.It is ?vitric tuff?according to the classificationof glass-crystal-rock.